Kommunen dropper Dronningborg-projekt efter at have brugt 4,5 millioner kroner på forberedelse

Stigende priser på byggemarkedet har fået byrådet til at droppe det store Dronningborg-projekt, selvom der allerede er blevet brugt 4,5 millioner kroner på at forberede det

Artiklens øverste billede
Torben Hansen (S) kalder det en ærgerlig situation, at man har måttet droppe Dronningborg-projektet på grund af stigende priser på byggemarkedet. Arkivfoto: Benjamin Nørskov

Det store Dronningborg-projekt, der skulle rumme både daginstitution, idrætshal, plejecenter og et »fælles fjerde« til en samlet sum på godt 154 mio. kr., bliver annulleret.

Det har byrådet netop besluttet, skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

Projektet bliver annulleret, selvom Randers Kommune allerede har brugt i alt 4,5 millioner kroner på at forberede projektet. Annulleringen af udbuddet betyder desuden, at hver tilbudsgiver får udbetalt 200.000 kroner for deres arbejde med at lave tilbud.

Ifølge pressemeddelelsen er projektet blevet annulleret, fordi ingen af de fire tilbudsgivere, som havde fået retten til at byde på byggeriet, ville kunne aflevere et tilbud inden for anlægssummen. Det skyldes stigende priser på byggemarkedet, og byrådet har derfor besluttet at afbryde processen.

Borgmester Torben Hansen (S) kalder det en »ærgerlig situation«.

»Der har selvfølgelig været en forhandlingsrunde med de fire bydende, men det har desværre vist sig umuligt at gennemføre projektet, medmindre der blev gået så meget på kompromis med indholdet, at vi ikke kan genkende projektet. Tilbuddene lå markant over udbudssummen. Derfor vælger vi at annullere,« siger borgmesteren i pressemeddelelsen.

Nyt projekt på trapperne

I april 2021 blev fire entreprenører udvalgt til at give tilbud på det samlede projekt, som skulle stå færdigt i 2024. Men da tilbuddene i slutningen af august lå på bordet, lå de markant over udbudssummen. For at bringe summen ned på den vedtagne anlægssum skulle der ske så markante forandringer eller tilpasninger, at det ikke længere ville svare til det, som Dronningborg-projektet er beskrevet som.

For eksempel skulle der skæres markant i antallet af kvadratmeter og udearealer, idrætsdelen ville blive reduceret med en springhal, en gymnastiksal, en spejlsal og et mindre fitness- og crossfit-område, ligesom »det fælles fjerde« ville blive reduceret kraftigt.

Torben Hansen slår fast, at idéerne lever videre, og at der vil blive set nærmere på et nyt projekt for Dronningborg.

»Forvaltningen har til sommer 2022 en køreplan klar for et nyt projekt, som hviler på det store arbejde, der allerede er gjort,« udtaler borgmesteren.

Hal skal stadig anvendes

Konsekvenserne af annulleringen er, at Dronningborghallen stadig skal anvendes, selvom den er hårdt præget af tidens tand. Det er blevet vurderet, at allerede udførte reparationer kan forlænge levetiden på hallen. Det er dog usikkert hvor længe.

Når det gælder beboere fra Kristrupcentret og Dronningborg Plejecenter, som har fået tilbudt at flytte med på det ny plejecenter, er det det muligt at blive boende på de to eksisterende centre. På daginstitutionsområdet vil forvaltningen i forhold til en allerede planlagt kapacitetsanalyse i 2022 have særligt fokus på Dronningborgområdet, skriver kommunen i pressemeddelelsen.

Det forventes lige nu, at hvis Randers Byråd godkender et nyt projekt, så vil et nyt Dronningborg-projekt ende med at blive forsinket omtrent halvandet år i forhold til det oprindelige projekt, der var planlagt til at stå færdigt i 2024.

Venstre oplyser i en pressemeddelelse, at det er vigtigt for dem, at der hurtigt bliver fundet en løsning.

»For Venstre er det vigtigt, at der hurtigst muligt findes en løsning og sættes en slutdato for byggeriet af en ny Dronningborg-hal samt en ny dagsinstitution, så idrætsudøvere igen kan udøve deres sport, og så vores børn kan blive passet,« skriver partiet til JP Randers.

Mere som dette

Mest læste

Del artiklen