- For abonnenter
Lars og Helle Langhoff kæmper deres livs kamp mod omfartsvej ved Kørup Enge
Planlagt vej gennem naturområdet Kørup Enge er stadig langt fra virkelighed, og det har ægteparret Langhoff ære for.
- Kom i dybden med Horsens – modtag vores nyhedsbrev.
- Følg os – på Facebook, LinkedIn eller Instagram.
- Tip os – hvis du har en god historie.
»Det må være en fejl, tænkte jeg. De kommer da aldrig ned over ådalen med en vej.«
Selvom det er 29 måneder siden, at Lars Langhoff første gang blev klar over, at Horsens Kommune havde i sinde at føre en omfartsvej til tung trafik ned over naturområdet Kørup Enge med flere tusind daglige brugere, lyser vantroen stadig ud af ham, når han genkalder sig den dag i juli 2020.
Han hørte om projektet i lokalradioen, og da gik det op for ham, at han og hustruen Helle Langhoff stod over for at skulle træffe en beslutning. Skulle de indordne sig kommunens vilje, eller skulle de begive sig ud i deres livs kamp og udfordre Horsens Kommune, DSV og deres styrke af jurister og ingeniører.
Valget faldt på sidstnævnte, og det har foreløbig båret frugt. Netop i dag, 1. december 2022, skulle vejen oprindeligt have stået klar til brug, men et hurtigt blik rundt i Kørup Enge vil bevidne, at ægteparrets modstand indtil videre har holdt asfaltmaskinerne på afstand.
En modstand, som nu har stået på i 29 måneder. Her har Langhoff-parret rejst en modstandsgruppe, der tæller 2500 følgere på Facebook. De har inddraget styrelser og klagenævn, der til stadighed gransker projektet og kaster lys over fejl og forsømmelser i sagen. Og de har sat sig ind i fagspecialiseret viden om alt fra grundvandssænkning og brokonstruktioner til fredede naturarter og flagermuse-flyvemønstre. Alene for at kunne råbe de myndigheder op, der har magt til at trumfe Horsens Kommunes beslutning.
»Mange har spurgt os, hvorfor vi gør det,« siger Helle Langhoff. »Vi taber jo helt sikkert. Kommunen vinder altid.«
»Men den lille mand giver ikke op her,« supplerer Lars Langhoff. »Vi er en lille sten på vejen, men selv en lille sten kan have en stor effekt. Og jeg tror, kommunen taber den her sag.«
JP Horsens har sat ægteparret stævne i deres hjem på Bakkegården ved Grønhøjvej syd for Kørup. En ejendom, Helle Langhoffs far købte i 1969 i et område, som Helle Langhoff gennem hele sin opvækst er blevet tilskyndet til at værne om og passe på.
Et område med bølgende bakkedrag, snoende åløb og et sprudlende dyreliv til lands og i luften.
Og et område, som i 2004 blev vurderet så værdifuldt af daværende Vejle Amt, at det indgik aftale med 36 lodsejere om for altid at friholde jorden fra dyrkning og kvælstofudledning.
Af samme grund var det med forbløffelse, at ægteparret Langhoff kunne konstatere, at Horsens Kommune i juli 2020 indgik en jordhandel med DSV, som var betinget af, at kommunen etablerede en vej mellem DSV’s nye jordlod og Horsens C-afkørslen ved E45. En 1,7 km lang vej, der havde til hensigt at føre tung trafik bort fra den befærdede Silkeborgvej og i stedet tværs gennem Langhoff-parrets jordlod i Kørup Enge, hvor kommunen ville omforme landskabet med to kunstige forhøjninger, der skulle forbindes med en landskabsbro hen over dalens åløb.
»Vi kunne slet ikke forstå det. Vi har jo at gøre med en naturperle fra istiden, som vi skal passe på, og som vi skal kunne aflevere til næste generation. Man kan altid lave et erhvervsbyggeri, men vi kan ikke lave en ådal igen,« siger Helle Langhoff.
Den oprindelige plan gik ud på, at Horsens Kommune ville etablere vejen på maksimalt to år og fem måneder. Det var den tidsramme, der var skrevet ind i kontrakten med DSV. Det skulle dog hurtigt vise sig, at det var sværere end som så at få vejen ført ud i livet.