Fare for samfundskollaps: »Det ikke er studiepladser, men studerende, vi mangler«

23,9 procent færre nye studerende er optaget på Campus Horsens sammenlignet med sidste år. Læs her, hvilke konsekvenser VIA's prorektor mener, at det kan få.

Artiklens øverste billede
Campus Horsens får færre nye studerende end sidste år. Foto: VIA University College
Hvis du vil vide mere om Horsens

Natten til den 28. juli fik ansøgerne til de videregående uddannelser svar, og på VIA University College giver optagelsestallene anledning til bekymring.

På Campus Horsens er andelen af nye VIA-studerende nemlig faldet med 23,9 procent sammenlignet med optaget sidste år. 620 nye studerende har dermed fået en plads på uddannelserne i år. Det skriver VIA University College i en pressemeddelelse.

Når det gælder optaget på velfærdsuddannelserne til sygeplejerske, lærer, socialrådgiver og pædagog, oplever VIA generelt et stort fald. Det er også tilfældet på Campus Horsens, hvor 17 procent færre er optaget på sygeplejerskeuddannelsen og 32 procent færre på pædagoguddannelsen.

På sygeplejerskeuddannelsen i Horsens er udbuddet af studiepladser udvidet med otte siden sidste år. Men faldet i antallet af ansøgere har betydet, at der i år bliver fyldt 98 studiepladser mod 119 sidste år.

Prorektor ved VIA University College Gitte Sommer Harrit er »dybt bekymret« over det høje antal ledige pladser på velfærdsuddannelserne til lærer, pædagog, socialrådgiver og sygeplejerske i Horsens og på VIA’s uddannelser generelt.

Efterlyser handleplan, der kan forhindre kollaps

Derfor efterlyser hun en national handlingsplan, der skal sikre nok kvalificeret arbejdskraft, og som skal forhindre »et kollaps af velfærdssamfundet.«

»Det lavere optag var forventet. Årsagen er især, at uddannelserne til sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver i år har modtaget i gennemsnit 27 procent færre ansøgninger end i fjor. Vi står dermed med ledige studiepladser i et hidtil uset omfang og kan ikke forvente at få alle de tomme stole fyldt op. Den bekymrende tendens ses landet over, og konsekvensen er desværre, at vi i Danmark ikke får uddannet nok kvalificeret arbejdskraft til at understøtte velfærdssamfundet,« påpeger prorektor Gitte Sommer Harrits, der er den øverst ansvarlige for alle VIA’s uddannelser, i pressemeddelelsen.

Gitte Sommer Harrit tillægger samtidig de unges søgemønster stor betydning for, at optagelsestallene ser ud, som de gør. Et mønter, hun vurderer, er svært at ændre.

»Den politisk besluttede udflytningsplan betyder, at stadig flere studiepladser bliver placeret uden for København, Aarhus, Odense og Aalborg for at skabe en bedre balance i Danmark. Udfordringen er imidlertid – trods de gode intentioner – at det ikke er studiepladser men studerende, vi mangler på uddannelserne uden for de største byer. Vi har i VIA søsat mange aktiviteter for at tiltrække flere studerende uden for Aarhus og fortsætter med målrettede indsatser, men de unges søgemønster kan vi ikke lave om på,« pointerer Gitte Sommer Harrits, som håber på et stort efteroptag.

Broget billede på ingeniøruddannelserne

På VIAs ingeniøruddannelser og øvrige STEM-uddannelser i Horsens er billedet mere broget end på velfærdsuddannelserne.

Den danske uddannelse til softwareingeniør falder fra 41 optagede studerende sidste år til 36 i år, og den tilsvarende engelske ingeniøruddannelse falder fra 170 optagne sidste år til 84 i år.

Nogle af de uddannelser, der til gengæld klarer sig lidt bedre end sidste år, er uddannelsen til klima- og forsyningsingeniør og den tilsvarende engelske uddannelse, der får henholdsvis 5 og 12 flere studerende i år sammenlignet med 2021.

Hvis du vil vide mere om Horsens

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.