»Det har været et kæmpe puslespil«: VIA vil oprette 130 nye studiepladser og åbne ny uddannelse i Horsens

Flere nye uddannelser skal rykkes til Horsens, hvis det står til professionshøjskolen VIA. »Det har været et kæmpe puslespil,« lyder det.

Artiklens øverste billede
VIA University College i Horsens blev sidste år indviet af Kronprinsesse Mary. Arkivfoto: Tobias Hansen Bødker

Hvis du vil vide mere om Horsens

En stribe nye studiepladser og en helt ny uddannelse kan være på vej til Horsens.

Det er VIA University College, der i en ny institutionsplan foreslår en omfattende ændring af professionshøjskolens udbud af uddannelser i Region Midtjylland.

Det sker, efter at regeringen har besluttet, at flere studiepladser skal flyttes væk fra de fire største byer i Danmark.

Det har været et kæmpe puslespil at få udfordringerne med at planlægge udflytning og nyetablering af studiepladser til at gå op

Gitte Sommer Harrits, prorektor, VIA

I forvejen har VIA ca. 3.169 studiepladser i Horsens, som efter Aarhus er skolens næststørste studieby målt på antallet af studerende.

Men i den nye institutionsplan for 2022-2030, som JP Horsens er i besiddelse af, foreslår VIA at etablere i alt tre nye uddannelser i Horsens. Det vil sammenlagt give 130 nye studiepladser på Campus Horsens, hvis planen bliver godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Det drejer sig om en uddannelse til jordemoder, en uddannelse til bandagist og en uddannelse til lærer i Horsens. VIA vil også placere flere studiepladser på pædagoguddannelsen i Horsens, hvor der skal fordeles i alt ca. 100 studiepladser mellem Horsens og Randers.

»Det har været et kæmpe puslespil at få udfordringerne med at planlægge udflytning og nyetablering af studiepladser til at gå op, og det har på ingen måde været let,« siger prorektor Gitte Sommer Harrits i en pressemeddelelse.

Samtidig oplyser VIA i pressemeddelelsen, at professionshøjskolen vil »undersøge muligheden for at oprette en ny uddannelse« med titlen ’HR, teknologi og digitaliseringsledelse i Horsens.

»Der er tale om en uddannelse, der ikke findes i Danmark i dag, men som vil skabe arbejdskraft med kompetencer, som arbejdsmarkedet efterspørger i stor stil. Uddannelsen skal samarbejde tæt med VIAs eksisterende business- og softwareingeniøruddannelser på Campus Horsens,« skriver skolen i meddelelsen.

Store ændringer i flere byer

Som JP Horsens beskrev i begyndelsen af december, betyder regeringens krav om bl.a. at sænke antallet af engelsksprogede uddannelser på landsplan, at VIA i Horsens må vinke farvel til seks uddannelser og over de kommende ca. fire år ca. 451 studiepladser i byen.

Ifølge den politiske aftale skal landets professionshøjskoler, som JP Horsens har skrevet, indfri to krav senest i 2030.

Det ene krav er, at 60 pct. af studiepladserne på de fire store velfærdsuddannelser skal placeres uden for Danmarks fire største byer, mens det andet krav betyder, at 5-10 pct. af studiepladserne på øvrige uddannelser flyttes ud af storbyerne. Kravene skal indfries senest i 2030.

Ifølge prorektor Gitte Sommer Harrits har VIA i forbindelse med ændringerne i uddannelsesudbuddene rundt om i landet været nødt til at vurdere placeringerne ud fra bl.a. arbejdsmarkedets behov for arbejdskraft og mangel på faggrupper som lærere, pædagoger og sygeplejersker i den østlige del af Region Midtjylland.

»Endnu et princip er, at vi ikke vil flytte fyldte studiepladser til tomme studiepladser og heller ikke etablere nye pladser på steder, som det ikke er realistisk at tiltrække studerende til. Det er også et princip i institutionsplanen, at VIA bevarer hele sin palet af uddannelser samt den brede geografiske dækning, som altid har været en del af VIAs dna, og som også de seneste år har bevirket, at vi har etableret hovedparten af nye studiepladser i provinsen,« forklarer Gitte Sommer Harrits i pressemeddelelsen.

Det er ikke kun i Horsens, at VIA har planer om at rykke rundt på uddannelser og studiepladser.

I Herning vil VIA bl.a. oprette en ny uddannelse til radiograf med ca. 30 studiepladser og flytte 30 studiepladser på design- og businessuddannelsen fra Aarhus til Herning.

I Viborg er VIA på vej til i 2023 at etablere en uddannelse til softwareingeniør med 30-80 studiepladser samt en ny uddannelse til sundhedsadministrativ koordinator med 80 pladser, mens VIA i Randers vil forsøge at få flere studiepladser på pædagoguddannelsen.

Både Randers og Horsens er samtidig også i spil til at få etableret en ny uddannelse til socialrådgiver. Det vil potentielt kunne sende ca. 70 ekstra studiepladser til enten Horsens eller Randers.

Planen er tirsdag morgen blevet sendt til Uddannelses- og Forskningsministeriet, der skal godkende den.

Hvis du vil vide mere om Horsens

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen