Offentlige job forsvinder

Faldet i beskæftigelsen for lønmodtagere i 1. kvartal var drevet af tabte arbejdspladser i det offentlige.Den private sektor har derimod oplevet stigning i beskæftigelsen siden slutningen af 2010.

Bundrekorder er efterhånden tidens trend. Således også i beskæftigelsen for lønmodtagere, der i årets første kvartal faldt med 3.000 i forhold til kvartalet før.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, som har fulgt beskæftigelsen for lønmodtagerne siden 2008 - aldrig har den været lavere.

Efter et meget voldsomt fald i beskæftigelsen i løbet af 2009 har nedgangen været mere behersket.

Økonomer melder ud, at faldet var forventet, og på trods af beskæftigelsens lave niveau, er det ikke nogen særlig dårlig nyhed, omstændighederne taget i betragtning.

Det mener i hvert fald Danske Bank, der ser faldets beskedne størrelse som et tegn på, at arbejdsmarkedet trodser den recession, der var i sidste halvår af 2011.

»Det er meget positivt, at arbejdsmarkedet holder stand. Normalt vil recession være forbundet med et større beskæftigelsesfald end det, vi har set i 1. kvartal,« siger økonom, Jens Nærvig Pedersen.

Fald i det offentlige


Det er i den offentlige sektor, at jobbene bliver færre. Faldet i de offentlige selskaber var på 1.410 beskæftigede i forhold til kvartalet før. I den offentlige forvaltning og service lyder tallet på 2462. I alt er der 2.152.000 beskæftigede lønmodtagere i Danmark.

Den private sektor har derimod ikke oplevet et fald i lønmodtagerbeskæftigelsen siden 3. kvartal 2010.

»Den private sektor har i 2011 generelt befundet sig i et leje, der er tilstrækkeligt til at skabe nye arbejdspladser. Når man samtidig holder sig for øje, at den private sektor i starten af 2011 indhentede det betydelige konjunkturelle produktivitetstab, der indfandt sig i kølvandet på finanskrisen, er vi nu i en situation, hvor øget produktion går hånd i hånd med øget beskæftigelse og dermed færre afskedigelser,« skriver Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

Han mener, at tallene viser, at arbejdsmarkedet har lagt de værste dårligdomme bag sig, men vurderer, at det er for tidligt at snakke om en egentlig vending, da den økonomiske vækst fortsat er meget svag.

Opsparing og usikkerhed


Ifølge Jens Nærvig Pedersen skal forklaringerne i den øgede beskæftigelse i det private findes i en stabil eksport og fremrykningen af offentlige investeringer. Det gavner beskæftigelsen, især i industrien og bygge- og anlægssektoren.

Af trusler mod en fortsat stigning kan nævnes den økonomiske usikkerhed i Europa.

Også danskernes hang til at spare deres penge op i stedet for at forbruge dem hæmmer mulighederne for vækst. I en analyse foretaget af Nykredit ses det, at danskerne fortsætter deres sparsommelige vaner.

Alene fra februar til marts steg det private indlån med 6 mia. kr., og danskernes opsparing er nu nået op på 792 mia. kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.