Storbanker hægtes af kurskapløb

Den danske bankverdens giganter handles til billigere nøgletal end de små og mellemstore pengeinstitutter.

Den danske bankverdens giganter handles til billigere nøgletal end de små og mellemstore pengeinstitutter.

Lige nu betaler investorerne mere end 20 kr. for en kr. af sidste års overskud i Max Bank. Det er næsten dobbelt så meget, som det koster at købe sig til en kr. overskud i Danske Bank. Aktierne fra de små og mellemstore banker er blevet dyrere end storbankernes.

Når investorerne overhovedet er villige til at betale den slags priser, skyldes det, at der er ekstremt høje forventninger til den fremtidige vækst.

Flere af de små banker har vundet markedsandele fra storbankerne.

Og dermed er deres bankudlån og forretningsomfang vokset meget hurtigere end hos giganterne Danske Bank og Nordea.

Ingen løbende vurderinger

Da mange af de mindre bankers aktier ikke følges af aktieanalytikere, er der ikke nogen løbende vurderinger af kursniveauet.

»Internationalt er det kun vækstbanker eller overtagelsestruede banker, som handles til en price/earning på 14-15 eller derover, men det er der mange små danske bankaktier, der gør. Det er meget høje niveauer,« siger den internationale bankanalytiker Kim Bergøe fra Fox-Pitt, Kelton.

Tidligere blev mange aktier fra små og mellemstore banker handlet op på forventning om overtagelsesbud fra udenlandske banker. Men de mange ejerværn og danske pengeinstitutters bastante værgren mod opkøb betyder, at de nordiske storbanker snarere skæver til Østeuropa, når de skal på bankshopping.

»Meldingerne fra de nordiske storbanker er, at de gerne vil se på, hvad der måtte komme til salg i Danmark, men deres fokus er tydeligvis rettet mod markeder med mere vækst og billigere aktier,« vurderer Kim Bergøe.

Danmarks største bank, Danske Bank, bliver handlet omkring kurs 221,5. Dermed ligger aktien stort set på samme kursniveau som ved årets start. Og aktien handles til lavere nøgletal end de små konkurrenter, som ikke prissættes efter internationale forhold, men hvor priserne i høj grad bliver sat af lokale, private investorer.

»Det er rigtigt, at Danske Bank ikke synes dyrt i dette perspektiv. Specielt, når der tages hensyn til det fremtidige potentiale af bankens investeringer i Irland/Nordirland og bankens meldinger om at ville søge nye internationale vækstområder de kommende år. Danske Bank har jo sat deres tilbagekøbsprogrammer i bero i 2006 og 2007 samt sat deres pay-out ratio ned fra 50 til 30-50 for at bruge penge på investeringer i udlandet i stedet,« konstaterer Sydbanks aktiechef, Bjørn Schwarz.

Danmarks eneste bankinvesteringsforening sætter sine nye penge i europæiske bankaktier i bl.a. Tyskland, men har også skudt penge i Danske Bank.

»Vi kan måske få tyske bankaktier til de halve nøgletal. Som ny investor er det utopisk at forvente fortsat høje afkast i de mindre danske banker. Der er stadig god vækst i bankerne, men vi har noteret os, at mange af dem i hvert fald ikke er billige længere,« siger direktør Michael Albrechtslund, Sparinvest.

lene.andersen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.