EU-aktier er i gældskrisens vold

Frygten for den græske gældskrise, og at den smitter andre lande, vil tynge i de europæiske aktier i de kommende måneder.Det vil være meget svært at brænde igennem med ellers nok så flotte resultater, spår analytikerne.

Årets første måneder er gået helt igennem hæderligt for alverdens virksomheder, sådan i generelle termer.

Både i Europa og USA har selskaberne klaret sig bedre, end aktiemarkederne havde ventet.

Men det vil næppe kunne aflæses i udpræget grad i de europæiske aktiekurser, når markederne i de kommende uger og måneder skal tumle sig igennem den fortsatte gældskrise.

Dertil vil investorerne være alt for nervøse.

»Det bliver svært for virksomhederne at brænde igennem med egennyheder på de europæiske markeder, fordi der vil være skarp fokus på Grækenlands problemer, og om de spreder sig. Aktierne vil altså være påvirket af strukturelle ting,« spår Henrik Henriksen, chefstrateg i PFA, som forvalter en pensionsformue på over 300 mia. kr.

Tynget af uro


Vurderingen er stort set enslydende hos Sydbank og chefaktieanalytiker Bjørn Schwarz, der har analyseret de regnskaber, de danske virksomheder indtil videre har offentliggjort for første kvartal i 2012.

»Virksomhederne arbejder fortsat på at styrke deres indtjeningsevne og balancer, og den igangværende regnskabssæson illustrerer, at der ud fra en fundamental vurdering af virksomhedernes indtjeningsevne er mere at komme efter i de danske aktiekurser i 2012. Potentialet bliver på den korte bane tynget af den øgede gældskriseuro, men vi forventer en bedre udvikling i løbet af 2. halvår, når gennemsigtigheden omkring den politiske situation og gældskrisen forhåbentlig er forbedret,« siger Bjørn Schwarz.

Investorer i limbo


Nordeas seniorstrateg, Henrik Drusebjerg, synes, at det har været tydeligt i de seneste uger.

»Investorerne har været i udpræget limbo. Regnskaberne taler for, at de skal købe aktier og erhvervsobligationer. Men samtidig har du hele den græske og spanske krise, og derfor er investorerne gået ind og ud af aktiemarkederne hver anden dag,« siger Henrik Drusebjerg.

At investorerne mildt sagt er EU-forskrækkede, fremgår også tydeligt af de forskellige aktieindeks på kontinentet. Lande som Spanien og Italien har set svært blødende aktiemarkeder i de seneste måneder, mens de tyske og også de danske aktier har klaret sig bedre, fordi de er blevet en form for sikker havn for de investorer, der trods alt vil have nogen europæiske aktier i deres pulje.

I USA er der anderledes medvind.

»Lidt flere amerikanske virksomheder har overgået markedets forventninger til deres regnskaber. Dels fordi den amerikanske økonomi er i en bedre forfatning, dels fordi de har adgang til lidt billigere kapital end i det stadig lidt rigide Europa. Det får lov at afspejle sig i aktiemarkedet,« siger Henrik Henriksen, PFA.

Skræmte forbrugere


Den lidt mere anstrengte økonomi gør, at de europæiske virksomheder rent indtjeningsmæssigt har lidt flere udfordringer, fordi deres hjemmemarkeder er noget mere døde i sværen end det amerikanske.

Forbrugerne er også skræmte af den fortsatte gældskrise, så de tør heller ikke bruge penge.

Hvornår det klarer op over Europa, er umuligt at sige noget om.

»Du kan være optimistisk og tro, at der kommer en græsk løsning ved det kommende valg den 17. juni. De seneste meningsmålinger tyder på, at befolkningen faktisk bakker op om euroen og om spareplanerne,« siger Henrik Drusebjerg.

Men han er ligesom investorerne i dyb tvivl.

»Det bliver ikke et nyt Lehman-krak, for det kommer ikke som lyn fra en klar himmel. Men hvad nu hvis grækerne bliver nervøse og begynder at hæve alle pengene i bankerne, så finanssektoren får store problemer? Og hvad hvis de spanske borgere ser det og tænker, at de nok også hellere må sikre deres opsparing? Så kan det give den helt store nye tabsbølge,« siger Henrik Drusebjerg.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.