Venstre: Afskaf lukkeloven

Venstres forbrugerordfører vil have lukkeloven afskaffet, fordi den ikke gavner moderne danske forbrugere. De konservative er skeptiske, og butikkernes brancheorganisationer er vrede og varsler massiv butiksdød.

Lukkeloven er en underlig, kunstig ordning, som ikke passer til et moderne samfund, hvor der efterspørges stadig større fleksibilitet.

Det mener Venstres forbruger- og familieordfører og næstformand i partiets folketingsgruppe, Inger Støjberg, som vil fremlægge sit forslag på Venstres sommergruppemøde den 11. august.

»Der må gøres op med de stive rammer. Det skal ikke være politikerne på Christiansborg, der bestemmer, hvornår familierne skal købe ind. Derfor skal lukkeloven afskaffes inden for højst fem år,« siger Inger Støjberg.

Hun mener, at en fri konkurrence på især dagligvarer vil give danskerne billigere fødevarer, så Danmark ikke længere behøver at være et af de dyreste EU-lande at handle i.

Venstres forbrugerordfører bakkes op af partiets erhvervsordfører, Jens Hald Madsen.

»Lukkeloven skulle have været afskaffet for 10 år siden, og sådan som loven er nu, er den udtryk for det rene pjat,« siger Jens Hald Madsen.

Stor skepsis

Men hos de konservative er man mere forbeholden over for Venstres forslag.

»Vi vil ikke være med til at afskaffe lukkeloven inden for de næste år. Jeg kan godt forstå, at man kan være fristet til at liberalisere yderligere, men det skal man passe på med, for man kan risikerer at tabe i den anden ende,« siger de konservatives miljø-, kommunal- og finansordfører, Christian Wedell-Neergaard.

De konservatives arbejdsmarkedsordfører, Jakob Axel Nielsen, er enig med sin partifælle og kalder det en ærgerlig udvikling, som han mener vil føre butikslukninger med sig.

Venstre-forslaget vækker absolut ingen begejstring hos De Samvirkende Købmænd, Dansk Tekstil Union og Danmarks Skohandlerforening.

Formændene for disse sammenslutninger vrede over, at man hos Venstre taler om en afskaffelse af lukkeloven på et tidspunkt, da loven i sin nuværende form kun har fungeret i et år og først skal revideres i 2009-2010.

»Det er utidigt og et ideologisk skoleridt, hvis man allerede nu begynder at diskutere en afskaffelse, for en afskaffelse vil betyde et blodbad af butiksdød,« mener formanden for De Samvirkende Købmænd, John Wagner.

Formanden for Dansk Tekstil Union og Danmarks Skohandlerforening, Jens Birkeholm, er dybt bekymret over, hvad en total liberalisering af åbningstiderne vil betyde for de mange mindre forretninger med få ansatte rundt i landet.

Begge er enige om, at forbrugerne bliver taberne i den sidste ende, hvis lukkeloven afskaffes, fordi de små butikker vil lukke, hvilket - mener de - vil betyde et ringere udvalg af varer og mindre konkurrence.

louise.scheibel@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.