Fransk økonomi er i fremgang

En økonom fra den franske bankkoncern Natexis Banques Populaires kalder udviklingen i fransk økonomi for »overraskende og uventet« og taler om »en gylden tidsalder i fransk økonomi.«

Paris

Fransk økonomi buldrede derudad i april kvartal og oversteg langt økonomers forventninger, viser nye tal fra det statistiske kontor i Frankrig, INSEE.

Væksten i det franske bruttonationalprodukt (BNP) var 1,1-1,2 pct. i nævnte kvartal sammenlignet med 0,5 pct. i årets første tre måneder. Fremgangen er den største siden oktober kvartal 2000.

Den anslåede vækst i april kvartal er noget større end iagttageres forventninger, som lød på 0,7 pct.

En økonom fra den franske bankkoncern Natexis Banques Populaires kalder udviklingen »overraskende og uventet«. »Den hensætter os i noget, man næsten kunne kalde en gylden tidsalder i fransk økonomi,« siger økonomen, Alexandre Bourgeois.

Banken opjusterer nu sin forventning til den økonomiske vækst til 2,2-2,3 for hele året. Det er i tråd med den franske regerings prognose. Tallene fra INSEE er udtryk for en vækst, som allerede har fået Den Europæiske Centralbank (ECB) til at hæve renten til 3,0 pct. og signalere, at yderligere stramninger er på vej.

De nye tal hilses også velkomne af den franske regering, som satser på, at et opsving i den økonomiske vækst kan mindske budgetunderskuddet og arbejdsløsheden.

Fantastiske tal

»Fransk økonomi klarer sig flot. Tallene fra INSEE er fantastiske,« siger den franske finansminister, Thierry Breton.

INSEE-tallene tog helt opmærksomheden fra en anden talpræsentation, der viser, at forbrugerpriserne i Frankrig faldt 0,2 pct. fra juni til juli, mens de på årsbasis holdt sig uændret på 2,2 pct.

Økonomen John Butler fra investeringsbanken HSBC, som har hovedsæde i London, taler om muligheden for, at fransk økonomi kan være inde i en gylden periode med god vækst og stabil inflation.

Forbrug og industri

På det seneste er industriproduktionen gået frem, så finansanalytikere er blevet mindre skeptiske mht. til Thierry Bretons vækstprognose.

»De to vigtigste søjler under væksten er forbruget og en god industriproduktion,« siger Alexandre Gourgeois og understreger, at fransk økonomi ikke fra den ene dag til den anden er gået fra beskeden vækst til en vækst som opvises af lande som USA eller Kina.

Væksten i fransk økonomi er dog mindre beskeden end førhen, betoner han.

I lighed med John Butler stiller andre økonomer sig afventende mht., om væksten holder ved.

Faktorer som en stærkere euro, afmatning i den globale efterspørgsel samt økonomiske stramninger i Tyskland og Italien, der er centrale eksportmarkeder for Frankrig, vil spille ind. Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.