Danske landmænd smugler sig til et større udbytte

Danske landmænd smugler i stor stil gødning fra Tyskland. Den ulovlige import underminerer vandmiljøplanerne.

Danske landmænd omgår vandmiljøplanerne ved ulovlig import af gødning fra Tyskland. Omfanget af den illegale import øges i takt med, at de danske miljøregler strammer grebet om landmændene, vurderer Peter Gæmelke, formand for Dansk Landbrug.

»Vores afgrøder skriger på mere gødning, og nogle landmænd kan ikke stå for fristelsen til at hente et ekstra læs i Tyskland. Danske vognmænd medvirker i denne trafik, som jeg tager skarpt afstand fra,« siger Peter Gæmelke.

Der cirkulerer mange rygter i branchen om, hvordan den ulovlige import foregår. Flere fortæller, at landmændene fylder en lastbil med korn, kører det til Tyskland og bytter det for gødning. En byttehandel, der sjældent involverer papirer.

»Hvis man får papir på handlen, bliver gødningen - ifølge mine oplysninger - faktureret som alt muligt andet end gødning,« oplyser Peter Gæmelke.

Flere kilder fortæller, at gødning eksempelvis kan faktureres som kalk, foder, såsæd eller sågar cement. Dermed er det næsten umuligt for de danske myndigheder at afsløre importen. Ved køb af gødning i Danmark sker der automatisk indberetning til Plantedirektoratet, som kontrollerer landmændenes forbrug af gødning.

Med den camouflerede import kan landmændene imidlertid omgå de danske særregler på miljøområdet. Reglerne er indført for at reducere udledningen af kvælstof og dermed undgå iltsvind. De danske regler indebærer, at landmændene maksimalt må anvende cirka 85 pct. af den gødning, det ville være økonomisk optimalt at sprede ud på markerne. Det betyder lavere udbytter og dårligere kvalitet - med mindre landmændene vælger at indsmugle ekstra gødning for at sikre en bedre høst.

De tyske landmænd må anvende den mængde gødning, der er økonomisk optimal, og høster derfor mere korn af højere kvalitet.

»Som landmand er det forfærdeligt utilfredsstillende at se kornet lide af mangel på gødning. Vi har alle en faglig stolthed og vil gerne levere et godt produkt. Det undskylder ikke den ulovlige import, men forklarer, hvorfor nogle fristes til at hente ekstra gødning i Tyskland,« siger Peter Gæmelke.

Import skaber bitterhed

De danske regler betyder, at incitamentet til ulovlig import gradvist øges. Allerede nu koster særreglerne landbruget et tab på omkring 700 mio. kr. om året. Dette tab vil de kommende år stige i takt med, at reglerne strammes.

Den ulovlige import skaber imidlertid bitterhed landmændene imellem.

»Hvis man selv har en mark, der mangler gødning, er det frustrerende at se kornet strutte af sundhed hos andre landmænd,« siger Gæmelke, der frygter, at den ulovlige import vil stige og udvikle sig til en alvorlig belastning for erhvervets image.

Det tyske grovvareselskab ATR Landhandel etablerede en dansk afdeling i 2002 og har siden haft masser af henvendelser fra danske landmænd, der ville forhøre sig om muligheden for ulovlig import.

»Landmændene har spurgt direkte, om de kan købe gødning hos os, uden at vi indberetter salget til Plantedirektoratet. Det har vi konsekvent afvist, og det er åbenbart rygtedes, for henvendelserne er efterhånden ophørt,« fortæller Martin Lauridsen, chef for ATR i Danmark.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.