Brugen af klausuler stagnerer

Det samlede antal af lønmodtager-klausuler er stagnerende. Men brugen af såkaldte dobbeltklausuler stiger fortsat, og det hindrer mobiliteten, mener lønmodtagerorganisationer.

Erhvervslivets brug af klausuler er langsomt på retur. Indførelsen af økonomisk kompensation til de ansatte ved lovstramningen i 1999 har muligvis haft en lille effekt hos nogle lønmodtagergrupper.

Således er der blandt landets sælgere i organisationen Business Denmark 29 pct. færre medlemmer med klausuler i 2005 i forhold til 1998. Også hos Ledernes Hovedorganisation (LH) har antallet af medlemmer med klausuler i ansættelseskontrakten været stabilt omkring 21-22 pct. i de seneste år. I dag har 21,6 pct. af LH's ca. 83.000 medlemmer en klausul i ansættelseskontrakten.

Organisationerne ser dog stadig en stigning i antallet af såkaldte dobbeltklausuler, hvor arbejdsgiverne binder deres medarbejdere med en konkurrenceklausul og en kundeklausul.

»Det er en katastrofe. For arbejdsgiverne stavnsbinder i en tid med rekordlav ledighed medarbejdere, mens andre virksomheder får vanskeligere og vanskeligere ved at finde folk med branchekendskab,« siger Jens Neustrup Simonsen, formand for 28.000 medlemmer af Business Danmark, der organiserer sælgere og marketingsmedarbejdere.

Flaskehalse

Det seneste konjunkturbarometer fra branchen viste, at hver fjerde virksomhed i dag enten har ubesatte job eller undlader at oprette nye job, fordi de har svært ved at skaffe medarbejdere og ledere med branchekendskab inden for marketing og salg.

Loven om konkurrenceklausuler blev strammet i 1999, så arbejdsgiverne som minimum skal betale den ansatte halv løn i tre måneder, når der indskrives en konkurrenceklausul i kontrakten. Men er der også en kundeklausul i ansættelseskontrakten, koster det ikke arbejdsgiveren ekstra. LH mener derfor, at det i dag er helt ufarligt for arbejdsgiverne at lave dobbeltklausulerne, der forhindrer den ansatte i både at søge til konkurrerende virksomheder og kontakte tidligere kunder.

»Hvis arbejdsgiverne skulle betale fuldt vederlag ved indførelsen af begge typer klausuler, ville antallet af dobbeltklausuler falder drastisk,« siger Per Alkestrup, der er teamchef i juridisk afdeling i LH.

Her har 4,3 pct. af medlemmerne i dag dobbeltklausuler. I LH ser man samtidig en stigning i antallet af medarbejdere, som får tilbudt små aktieposter på 3-5 pct. i virksomheden:

»Dermed kan arbejdsgiverne stavnsbinde medarbejderen på en helt ny måde. Medarbejderne kommer dermed ind under principperne om aktionæroverenskomster, og så er man bundet på en helt anden måde. Medarbejderen kan først forlade virksomheden den dag, der dukker nogen op, som vil købe deres aktier,« fortæller Per Alkestrup, LH.

Mens både ledere og sælgere oplever, at det samlede antal af klausuler er stagnerende eller på retur, er andelen fortsat stigende hos landets jurister og økonomer. Det seneste tal fra DJØF, Danmarks Jurist og Økonomforbund viser, at 14 pct. af medlemmerne har en klausul i deres kontrakt. I 2004 var tallet 11 pct.

I 2004 afviste regeringen sammen med Dansk Folkeparti at stramme reglerne om klausuler yderligere.

maria.dalhoff@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.