Danfoss: Væksten skal hentes i Brik-landene

Analyse: Den gamle verden er gået i stå. Derfor investerer Danfoss mange hundrede millioner kroner på vækstmarkederne.

Vækstmarkederne er det nye guld for Danfoss. Ilden i den ”den gamle verden” er gået ud, mens der er masser af røg fra skorstene i lande som Kina, Brasilien, Rusland og Indien.

De såkaldte Brik-lande rykker frem på listen over de vigtigste markeder for Danfoss, mens Europa og USA taber terræn.

»Udviklingen vil fortsætte i de kommende år. Det er Brik-landene, der skal trække væksten, og derfor vil vi investere endnu mere på disse markeder,« siger Niels B. Christiansen, koncernchef i Danfoss.

Sidste år havde Danfoss en omsætning i Brik-landene på mere end 7 mia. kr. Det svarer til 21 pct. af koncernens samlede omsætning. For fem år siden udgjorde salget i disse lande blot 14 pct.

Kina er nu det tredjestørste marked for Danfoss efter USA og Tyskland. Rusland er nummer fire, mens Brasilien kommer ind som nr. otte. Indien vokser og vil snart være i top 10.

Europa er stadig størst


»Der er ingen tvivl om, at Brik-landene er nøglen til væksten i Danfoss. Disse lande har brug for løsninger indenfor energi og klima, som vi i vores del af verden tager for givet. Danfoss står stærkt på disse områder,« siger Frank Jensen, der er analytiker i Dansk Aktie Analyse.

Han har gennemført en analyse af udviklingen i Danfoss og sammenlignet selskabet med de største konkurrenter.

Han fremhæver, at Danfoss har en god position på linje med konkurrenterne på vækstmarkederne.

»Men Danfoss henter fortsat mere end 40 pct. af omsætningen i Europa, som er gået i stå på grund af gældskrisen i de sydeuropæiske lande. Der er risiko for en langvarig krise, og derfor er det afgørende, at Danfoss styrker tilstedeværelsen på andre markeder,« siger Frank Jensen.

Da 227 af de øverste ledere i Danfoss for knap to måneder siden mødtes til topmøde i Beijing i Kina, var de fire Brik-lande da også genstand for stor opmærksomhed.

Landene er præget af en helt anden dynamik og vækst end markederne i den vestlige verden.

Middelklassen vokser, og der sker en hastig befolkningsvandring fra by til land. Der bygges masser af nye boliger, og der investeres massivt i infrastruktur. Både myndigheder og private investorer er opmærksom på at reducere madspild, så der opbygges kølesystemer, der kan øge holdbarheden.

Energi og klima


Samtidig er der fra politisk side et pres for at spare energi og tage hensyn til klimaet.

I Rusland har regeringen som målsætning at reducere energiforbruget i boligerne med 20 pct. frem til 2020.

Ifølge den seneste femårsplan fra de kinesiske myndigheder skal CO2-udledningen i 2015 være nedbragt med 17 pct. i forhold til bruttonationalproduktets størrelse.

I Brasilien er middelklassen i de seneste fem år vokset med 30 mio. indbyggere, som dermed har fået råd til en mere komfortabel livsstil. Desuden vil regeringen investere flere hundrede mia. kr. i forbedret vandforsyning og kunstvanding.

Indien planlægger hvert år at investere 50 mia. dollars i energiforsyning, boligbyggeri og infrastruktur.

Det er alt sammen sød musik for industrikoncernen, der har en strategi om at være førende indenfor klima- og energivenlige løsninger.

Danfoss satser i Indien


Netop Indien er målet for den næste store satsning fra Danfoss. Koncernen vil i de kommende år investere 500 mio. kr. på det indiske marked. Der skal bygges både en ny fabrik og et nyt hovedkvarter nær den indiske havneby Chennai.

Jagten på nye medarbejdere er gået ind, og om fire år ventes Danfoss at have 2.000 medarbejdere i landet.

Omsætningen i Indien er i øjeblikket på knap 500 mio. kr., men den vil blive tredoblet i 2015.

»Indien er dér, hvor Kina var for 6-7 år siden. Dengang satsede Danfoss på det kinesiske marked, og det har vist sig at være en helt rigtig strategi. Vi tror på, at vi kan gentage den manøvre i Indien,« siger Niels B. Christiansen.

Han fremhæver, at Indien er på vej til at overgå Kina i befolkningstal. Aktiviteten i alle sektorer er høj, og der er ikke mindst behov for investeringer på køleområdet. Halvdelen af fødevarerne i Indien fordærves, før de når til forbrugerne, fordi der mangler faciliteter til kølig opbevaring.

Ifølge beregninger fra de indiske myndigheder vil middelklassen i Indien i 2016 omfatte 267 mio. personer. Det svarer til det samlede indbyggertal i Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Spanien og Holland. Samtidig fortsætter udbygningen i Kina. Hydraulikvirksomheden Sauer Danfoss, som er en integreret del af Danfoss koncernen, planlægger investeringer for 500 mio. kr. i Kina. Målet er at tredoble omsætningen landet, så den i 2015 udgør 4,5 mia. kr.

»Sauer Danfoss har ikke en tilstrækkelig stor markedsandel i Kina, og det vil vi gøre noget ved,« siger Niels B. Christiansen.

Billigere produkter


Koncernchefen erkender, at de avancerede produkter i den dyre ende af prisskalaen ikke altid passer til vækstmarkederne, hvor der er efterspørgsel efter mere enkle produkter. Prisen er afgørende for mange kunder, og derfor er Danfoss i fuld gang med at producere og udvikle produkter, som er målrettet til markederne i Kina, Indien, Brasilien og Rusland.

»Vi skal altid levere høj kvalitet. Men produkterne behøver ikke at skulle kunne det samme, som dem vi sælger i Europa og USA,« konstaterer Niels B. Christiansen.

Ved at producere et billigere alternativ lokalt kan Danfoss appellere til en større del af markedet.

Vi skal altid levere høj kvalitet. Men produkterne behøver ikke at skulle kunne det samme, som dem vi sælger i Europa og USA.
Niels B. Christiansen, koncernchef i Danfoss.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.