Lønnen accelererer

Manglen på arbejdskraft medfører højere løn. Den årlige lønstigningstakt i det private erhvervsliv gik fra 2,9 til 3,3 pct. i andet kvartal.

Manglen på arbejdskraft medfører højere løn. Den årlige lønstigningstakt i det private erhvervsliv gik fra 2,9 til 3,3 pct. i andet kvartal. Stigningen var endnu kraftigere i byggesektoren, hvor lønstigningstakten gik fra 3,4 til 4,4 pct.

Lønningerne er begyndt at stige hurtigere herhjemme, viser den seneste lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA). I andet kvartal nåede den årlige lønstigningstakt op på 3,3 pct. mod 2,9 pct. i de foregående to kvartaler.

Arbejderlønningerne er steget mest, nemlig med 3,6 pct., mens funktionærlønningerne kun er gået 2,9 pct. i vejret, oplyser DA.

Det er manglen på arbejdskraft, der får lønningerne til at stige hurtigere, mener økonomerne. »Vi ser nu for alvor et tiltagende pres på lønningerne herhjemme,« udtaler chefanalytiker Steen Bocian, Danske Bank. »Og det er kun en forsmag på, hvad der venter os i de kommende år, når ledigheden vil nå nye bundrekorder.«

Eksplosion

Lønningerne har mest fart på inden for byggeriet, hvor lønstigningstakten er gået fra 3,4 til 4,4 pct.: »Der er der nærmest tale om en eksplosion i lønudviklingen,« siger Steen Bocian. »Men det er ikke overraskende, set i lyset af at tæt ved hver anden byggevirksomhed melder om mangel på arbejdskraft. De fundamentale mekanismer som udbud og efterspørgsel er ikke sat ud af kraft.«

Byggesektor bekymrer

Det bekymrer økonomerne, at det er i byggesektoren, man har de højeste lønstigninger. For byggeriet tiltrækker i gode tider arbejdskraft fra andre sektorer, bl.a. industrien og servicesektoren.

Og det mærker man i servicesektorens arbejdsgiverorganisation, HTS-A. Her er lønstigningstakten nået op på 4,4 pct. i andet kvartal.

»Faren ved høj lønstigningstakt i byggeriet er, at det smitter af på lønudviklingen i andre sektorer,« siger Steen Bocian.

Konkurrenceevnen truet

Hvis lønningerne stiger mere herhjemme end i udlandet, går det ud over Danmarks konkurrenceevne, hvilket kan koste arbejdspladser. Men det er ikke en udvikling, der sker fra den ene dag til den anden:

»Dansk økonomi kan godt leve med lønstigninger på de nuværende niveauer,« siger cheføkonom Jacob Graven, Sydbank. »Men udviklingen er kritisk, da man højst sandsynligt vil se en yderligere acceleration i lønstigningerne i de kommende kvartaler. Det vil betyde tab af konkurrenceevne og kan på et-to års sigt føre til lavvækst i dansk økonomi. Det er derfor afgørende, at der gennemføres politiske initiativer, som hurtigt kan øge udbuddet af arbejdskraft,« mener han.

Byggeriets lønmodtagerorganisation, BAT-Kartellet, afviser, at lønstigningerne i byggeriet er et problem. »Den danske økonomi er stadig robust. Indtil nu har vi i byggeriet oplevet moderate lønstigninger sammenlignet med, hvad vi har oplevet i tilsvarende højkonjunkturer,« skriver BAT-Kartellet i en pressemeddelelse. »Byggeriets lønninger svinger traditionelt mere end det øvrige arbejdsmarkeds. Vi skal kun tre år tilbage, før der kunne opleves direkte tilbagegang i byggeriet - nu er vi lidt over gennemsnit.«

halskov@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.