Strid om husdyr-regulering

Danmarks Naturfredningsforening fik i 2005 medhold i halvdelen af de miljøsager om husdyrbrug, som foreningen rejste. Nu vil et flertal i Folketinget fjerne DN's klageret.

En ny lov om miljøregulering af husdyrbrug svækker borgernes muligheder for at klage over myndighedernes afgørelser, hvis for eksempel en svinefarm skal udvides. Kritikken kommer fra Danmarks Naturfredningsforening (DN), som med lovforslaget bliver frataget muligheden for at klage gennem sine mange lokalkomiteer landet over.

I 2005 blev der truffet ca. 2.000 afgørelser om miljøvurderinger - VVM - af husdyrbrug. Heraf indbragte DN lidt over 100 sager for Naturklagenævnet og vandt omkring halvdelen.

»Det viser, at der i mange tilfælde var retlige fejl og mangler i myndighedernes afgørelser, og at DN brugte sin ret til klage fornuftigt,« siger foreningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hun finder det uforståeligt, at DN skal miste sin ret til at få prøvet kommunernes afgørelser i sager om f.eks. svinefarme efter kommunalreformen fra 2007. Det er bemærkelsesværdigt i lyset af, at formålet med reformen er at styrke det lokale demokrati, mener DN's præsident.

Lovforslaget er sendt i høring, efter at regeringen i juni indgik forlig med Dansk Folkeparti og de radikale om den fremtidige miljøregulering af landbruget.

Forslaget giver lokale foreninger, der "har beskyttelse af miljø og natur som hovedformål" ret til at få oplysning om VVM-afgørelser og klage over dem. Men disse rettigheder skal ikke gælde lokale afdelinger af landsdækkende organisationer som Danmarks Naturfredningsforening.

Kompliceret stof

»Det vil vi selvfølgelig protestere mod,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen og peger på, at de komplicerede miljøsager kræver et stort overblik og en betydelig faglig indsigt, som små lokale borgergrupper ofte ikke har.

En anden konsekvens af lovforslaget er, at klagesager om husdyrbrug flyttes fra Naturklagenævnet til Miljøklagenævnet, som derfor i fremtiden også vil skulle varetage natur- og landskabelige hensyn. Derfor bør nævnets miljøeksperter suppleres med sagkyndige inden for landskab og natur, foreslår DN.

Miljøordfører Jørn Dohrmann, Dansk Folkeparti, opfordrer Naturfredningsforeningen til at tage det roligt. Et flertal i Folketinget har sikret, at der i september skal holdes en eksperthøring om en reform af klagesystemet på miljø- og naturområdet, understreger han.

»Derefter må vi tage stilling til, om nogle af disse ting er uhensigtsmæssige. Vi har endnu ikke lagt os fast på, om DN er med eller ude. Det kommer helt an på høringen og hvilke argumenter, de vil bruge. Vi vil have sagligheden frem,« siger Jørn Dohrmann. /ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.