Danske virksomheder "tvinges" til skattesnyd

Det kræver dybdegående reformer, hvis Brasilien skal kunne konkurrere med andre vækstmarkeder. Blandt andet skattesystemet er så besværligt, at virksomheder må gribe til ulovligheder for at klare sig, konkluderer rapport.

Buenos Aires

En ny rapport fra International Finance Corporation, en gruppe under Verdensbanken, er interessant læsning for dem, der ikke forstår, hvorfor mange danske virksomheder foretrækker at flytte produktion eller investeringer til Asien og Østeuropa i stedet for at satse på Brasilien og dets enorme marked.

Ifølge rapporten tvinger bureaukrati, uendelige mængder papirarbejde og et byrdefuldt skattesystem dagligt tusinder af virksomheder til at omgås lovgivningens forskrifter for overhovedet at kunne overleve.

Dybdegående reformer er nødvendige, hvis Brasilien ikke skal miste konkurrenceevne i forhold til andre vækstmarkeder, lyder det.

»Der er stadig stor forskel på det bedste, Brasilien kan byde på, i forhold til hvor nemt man laver forretning i byer som Bangkok og Johannesburg,« siger rapporten, der samtidig fremhæver de erhvervsvenlige reformer gennemført på andre såkaldte emerging markets - fremstormende økonomier - som Chile, Vietnam og Slovakiet.

Skattebombe

I Brasilien er skatten et af de værste problemer. I de meste ekstreme tilfælde ville virksomheder stå over for en skatteregning, der er dobbelt så stor som deres bruttoavance, hvis de skulle leve op til alle skattemæssige forpligtelser.

Skattesystemet betyder enorme udgifter til revisorer og administrativt personale.

Det mærker Århus-virksomheden Scanvaegt International, som vokser stærkt i Brasilien med leverancer af udstyr og totalløsninger til fødevareindustrien.

»En dansk bogholder ville dø hernede, for systemet er umuligt at gennemskue. Vi har løst det ved at ansætte lokale eksperter. I Brasilien er de en hel industri i sig selv,« siger direktør Erik Steffensen.

Erhvervsfremstød

I maj-juni deltog erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) i et erhvervsfremstød i Brasilien og Chile, hvor der er stort potentiale for danske virksomheder inden for vedvarende energi, maskiner til industrien og udstyr til landbrugssektoren.

»Alle fokuserer på Kina og Asien, der er på vej til at blive store spillere i international økonomi. Men markedspotentialet er også kanonstort i Sydamerika, hvor vi må satse på et gennembrud. Det er et overset kontinent,« sagde erhvervsministeren ved den lejlighed.

Danske erfaringer

Erik Steffensen fra Scanvaegt International, som har været til stede på kontinentet i 14 år, er ikke i tvivl om, at de besværlige forretningsvilkår er med til at holde mange danske virksomheder væk.

»For eksempel er det utroligt svært at gennemskue, hvordan man får penge ud af Brasilien. Det nytter jo ikke noget at satse stort, hvis man ikke kan få fortjenesten ud. Men selvfølgelig betyder kultur- og sprogforskelle samt den politiske usikkerhed i Latinamerika også, at mange satser på det sikre i stedet,« siger han.

På IFC's rangliste over de nationer, det er lettest at lave forretning i, ligger Brasilien som nr. 119 af 155 lande side om side med lande som Afghanistan, Syrien og Venezuela. Andre latinamerikanske lande som Mexico og Argentina placerer sig marginalt bedre, mens Chile som eneste nation på "det oversete kontinent" befinder sig i top 25. Danmark placerer sig som nr. otte.

viggo.ravn@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.