Grundfos vil ikke være i bankers vold
Finanskrise: Pumpegiganten har i dag polstret sig med en milliardstor pengekasse. Læs hvorfor.
Finansdirektøren i Grundfos trækker på smilebåndet.
Før finanskrisen ramte verdensøkonomien, stod kritikere i kø for at lange ud efter Grundfos-koncernens pengepolitik.
»Det er pudsigt, at for få år siden blev vores konservative likviditets- og gældspolitik kaldt gammeldags, tåbelig og ude af trit med virkeligheden. Mange finansielle iagttagere betragtede den nærmest som latterlig,« siger Heine Dalsgaard, der styrer pengesagerne i Grundfos fra sit kontor i Schweiz.
Finanskrise eller ej, så har verdens største pumpekoncern siden 2008 leveret resultater, der har givet konkurrenterne baghjul og gjort, at Grundfos i dag sidder på en milliardstor pengekasse.
Når koncernen kaster sig over investeringer eller går ind på nye markeder, er første skridt ikke et opkald til banken eller en fondsbørsmeddelelse til bekymrede aktionærer.
Med en nettoformue på 2,8 mia. kr. skal der blot være enighed mellem topledelsen og bestyrelsen, før beslutningerne kan føres ud i livet.
Måske er det årsagen til, at det i dag er svært at finde kritikere af Grundfos-koncernens halvkedelige pengepolitik.
»Nu får vi at vide: Nej, hvor er I fremsynede i jeres sammensætning af balancen. Men virkeligheden er jo, at vi bestemt ikke er blevet mere aggressive i håndteringen af vores pengesager - snarere tværtimod, fordi vi efter finanskrisen har strammet yderligere op. Vi har altid været forsigtige, og det vil vi også være fremover,« siger Heine Dalsgaard.
Økonomisk frihed
Grundfos har imidlertid ændret en smule på tingene. I dag er der nemlig 100 pct. fokus på, at den familieejede virksomhed med 17.500 ansatte til hver en tid er økonomisk uafhængig.
»Hvis din virksomhed var gældsat under finanskrisen, blev du ikke bare frataget retten til at foretage fremadrettede og strategiske investeringer. Du blev også styret i den daglige drift. Det er der sådan set ikke noget nyt eller underligt i, men det er bestemt ikke sundt. Jeg tror, at der var mange virksomheder, også store, hæderkronede virksomheder, som kom lidt for tæt på bankerne dengang og lærte, at det kan være fornuftigt at indbygge en vis sikkerhedsmargin i økonomien, så man forbliver herre i eget hus,« siger Heine Dalsgaard.
Så galt gik det på ingen måde for Grundfos, selv om den rentebærende nettogæld i 2008 toppede med knap 2,2 mia. kr.
Mens verdensøkonomien i 2008 og 2009 blev ramt for fuld styrke af finanskrisen, modtog Grundfos fortsat opkald fra banker med tilbud om lån. Alligevel er det tydeligt, at oplevelsen har gjort stort indtryk på Grundfos-ledelsen.
Urolige markeder
»Vi var overraskede over omfanget af krisen, og vi var overraskede over den reaktion, der kom fra finansmarkederne. Vi har aldrig tidligere set, at finansmarkederne er frosset fuldstændig til,« forklarer Heine Dalsgaard.
At oplevelsen brændte sig fast på Grundfos-direktørernes nethinder, hænger bl.a. sammen med, at Grundfos som fondsejet virksomhed ikke har mange muligheder for at rejse ny kapital.
»Vi vil ikke være afhængige af finansieringsinstitutter og banker. Specielt ikke i lyset af den usikkerhed og betydelige volatilitet, der hersker på finansmarkederne i dag. Hvad vil der så ske næste gang, der kommer en krise? Og det gør der på et eller andet tidspunkt. Det er vi ikke i tvivl om,« siger Heine Dalsgaard.
I dag er målet for pumpekoncernen klart: Man skal til hver en tid være i stand til at finansiere selskabets ambitiøse vækstplaner med egne penge.
Tilbud om lån
Heine Dalsgaard fortæller, at der stadig er banker og finansieringsinstitutter i røret med tilbud om lån. De bliver dog mødt af et venligt nej tak.
Er der ligefrem truffet en principbeslutning om, at Grundfos ikke må have en rentebærende nettogæld?
»Nej, det er der ikke. Men der er en principbeslutning om, at Grundfos til hver en tid skal være finansiel uafhængig. Og det holder vi fast i,« siger finansdirektøren.
At uafhængighed ikke er gratis, erkender Heine Dalsgaard.
»Det betyder principielt, at der kan være investeringer, som vi vælger at lade være med at foretage, selv om det ud fra et forretningsmæssigt synspunkt giver god mening. Men hverken i dag eller i tiden efter 2008 har jeg oplevet, at vi har stoppet investeringer på grund af det hensyn,« siger han.
Grundfos venter i 2012 at bruge omkring 2 mia. kr. på nye investeringer, ligesom der vil blive forsket og udviklet nye produkter for et milliardbeløb.
Grundfos
Et industrieventyr
Grundfos omsatte i 2011 for 21,2 mia. kr.
Overskuddet før skat landede på 1,4 mia. kr.
Der er i dag omkring 17.500 medarbejdere.
Heraf er ca. 4.900 beskæftiget i Danmark.
Grundfos blev stiftet i 1945 af Poul Due Jensen.
I dag er koncernen ejet af en familiestyret fond.
Formand for fonden er sønnen Niels Due Jensen.