Landmænd smugler gødning

Presset fra de danske miljøregler får stadig flere danske landmænd til at indsmugle gødning fra Tyskland.

En ny form for smugleri er de seneste år taget til i styrke. Et stigende antal lastbiler fyldt med gødning passerer den dansk-tyske grænse med kurs mod danske gårde.

Her afleveres gødningen - ofte ledsaget af vildledende dokumenter eller helt uden papirer.

Efterfølgende spreder landmanden den tyske gødning ud på markerne og "glemmer" at indberette det til de danske miljømyndigheder.

Dermed kortsluttes hele det kontrolsystem, der er opbygget for at sikre, at landmændene overholder reglerne i Vandmiljøplanen. De danske særregler på miljøområdet indebærer, at landmændene langt fra må anvende den mængde gødning, afgrøderne har brug for. Målet er at reducere udledningen af kvælstof og forebygge iltsvind i vandmiljøet omkring Danmark.

Driftige vognmænd

For landbruget er prisen for den indsats 700 mio. kr. om året i form af lavere udbytter og ringere kvalitet, når kornet skal høstes.

Med mindre altså, at landmændene vælger at entrere med driftige vognmænd, som henter ekstra gødning i Tyskland.

Så er der stadig mulighed for at få kornet til at strutte af sundhed og protein.

De fleste i landbruget kender til trafikken, men kun få ønsker at fortælle åbent om problemstillingen.

Flere landmænd udtrykker bitterhed over, at kolleger i branchen svindler sig til bedre resultater på markerne. Den generelle vurdering er imidlertid, at den illegale import vil vokse i omfang de kommende år. Dels fordi smugleriet er næsten umuligt at afsløre. Dels fordi incitamentet til at snyde gradvist bliver større i takt med, at de danske miljøregler strammes.

Det er Plantedirektoratet, der kontrollerer landmændenes forbrug af gødning. Landmændene skal hvert år udarbejde såkaldte gødningsregnskaber, hvor de gør rede for deres forbrug af husdyrgødning og kunstgødning.

Svært at afsløre

Plantedirektoratet modtager årligt omkring 50.000 gødningsregnskaber, og de efterfølgende kontroller leder gennemsnitligt til 50 politianmeldelser, som afsluttes med bøde.

Sektorchef Johan Kjølhede Overgaard, Plantedirektoratet, erkender imidlertid, at det er vanskeligt at afsløre landmænd, som på ulovlig vis henter ekstra gødning i Tyskland.

»Vi har aldrig grebet landmænd i at importere gødning, som på ulovlig vis bruges uden at blive medregnet i de danske gødningsregnskaber. Hvis landmanden køber sin gødning hos et dansk grovvareselskab, har vi gode kontrolmuligheder, da både landmand og grovvareselskab skal indberette handlen. Den mulighed for krydskontrol har vi ikke, hvis landmanden henter kunstgødning i Tyskland og bruger det uden at oplyse det i gødningsregnskabet,« forklarer Johan Kjølhede Overgaard, Plantedirektoratet.

Flere kilder påpeger, at det er noget nær umuligt at afsløre den ulovlige import af gødning.

Angiveligt har importen ofte karakter af egentlige byttehandler - dansk korn for tysk gødning - som foregår uden papirer.

I de tilfælde, hvor landmanden overhovedet modtager papir på handlen, bliver gødningen oftest faktureret som alt muligt andet end gødning - eksempelvis "svinefoder", "kalk" eller "cement".

Ulovlig import

Nogle landmænd praktiserer også ulovlig import af pesticider fra Tyskland. Her er det økonomien, der driver trafikken, da de tyske afgifter er lavere.

I erhvervet peger flere på, at den dansk-tyske grænse er helt åben for varestrømme som følge af bestemmelserne i EU's Indre Marked. Alligevel er regler og afgifter vidt forskellige på hver sin side af grænsen.

Det skaber et klima, hvor kreativitet og ulovligheder har gode vækstbetingelser.

»Illegal import af gødning foregår, og det er vidt udbredt. Det er særdeles beklageligt, at nogle overtræder reglerne, for det ender med, at vi alle sammen bliver udsat for endnu mere omfattende kontrol,« fortæller en landmand, der ønsker at være anonym.

Incitamentet

Landmændenes incitament til at smugle gødning bliver imidlertid endnu større de kommende år.

De nuværende miljøregler indebærer, at danske landmænd kun må anvende 85,5 kilo gødning, når det egentlig ville være økonomisk optimalt at sprede 100 kilo ud på marken.

I løbet af de kommende år strammes reglerne gradvist, så landmændene kun må anvende 84 kilo gødning, når 100 kilo ville være optimalt.

I Tyskland må landmændene anvende alt det gødning, det kan betale sig at køre ud på marken.

Det er den væsentligste årsag til, at det meste brød i Danmark i dag bages på tysk mel - det har en højere kvalitet, fordi tysk korn generelt får mere gødning.

lars.attrup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.