Nordea: Fuld damp på alle kedler

Rekordindtjening på 10.481 mio. kr. før skat trods aktieuro og rentestigning. Nordeas halvårsrapport mere end opfyldte forventningerne.

Nordens største bank kunne fylde 85 mio. kr. i sparebøssen hver bankdag i årets første seks måneder. Og banken venter uændret fart over feltet resten af året. Med koncernchef Lars G. Nordströms ord er det svært for selv en forsigtig mand at være pessimist lige nu.

Aktieanalytikerne var ganske enige. Nordeas halvårsrapport mere end opfyldte forventningerne. Og bankens selvsikre påstand om, at man snildt vil kunne klare en indtjeningsvækst mindst 5 pct. højere end væksten i omkostninger året ud, var med til at sætte aktien i fuld firspring opad. Kursen steg godt 5 pct. over dagen, og dermed blev aktionærerne med den svenske stat i spidsen mere end ni mia. kr. rigere på papiret.

Lars G. Nordström frygter ikke umiddelbart, at uroen i Mellemøsten, de høje oliepriser, aktieuroen og rentestigninger vil sænke farten. Lige foreløbig er rentestigninger faktisk af det gode for banken, fordi det øger indtjeningen på indlån.

Under fuld kontrol

»Alle forretningsområder går godt. Samtidig har vi god kontrol over vore omkostninger. Skulle vi og alle andre blive ramt af noget mere sensationelt makroøkonomisk, kan vi hurtigt skrue ned for omkostningerne,« siger Lars G. Nordström og fortsætter tørt:

»Desuden er en indtægt jo en indtægt. Og vi ved allerede nu, at vi i andet halvår kan indtægtsføre 200 mio. euro fra salget af vore aktier i en russisk bank.«

Banken har lempet på kravet om flade omkostninger for ikke at gå glip af vækstmuligheder. Derfor vokser omkostningerne 3 pct. bl.a. på grund af satsning på pensionsområdet, kreditkort, forbrugerudlån og en særlig indsats i Sverige.

Nye produkter

Resten af året er indsatsområderne de samme.

Derudover vil banken bejle til de mindre og mellemstore virksomheder.

Det gælder også i den danske del af butikken, hvor landechef og koncerndirektør Peter Schütze lover nye produkter.

»Vi vil gøre det bedre over hele spektret fra den mellemstore virksomhed til den selvstændige entreprenør,« siger Peter Schütze, som kan glæde sig over et særdeles godt forår i Retail Danmark, som i første halvår nåede et overskud før skat på 2.836 mio. kr. - 21 pct. frem.

For hver krone givet ud kom der 2,15 kr. ind. Indlån voksede 11 pct., udlån 12 pct.

»Vi har langt fra den største udlånsvækst i Danmark. Men vi vokser absolut tilfredsstillende på de områder, hvor vi ønsker at vokse. Til gengæld har vi holdt os fra lånefinansieret aktieinvestering til almindelige privatkunder og fra en række avancerede og noget eksotiske ejendomsprojekter,« siger Peter Schütze.

lene.andersen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.