Svenskere indtager hoteller og restauranter
Travlhed og mangel på arbejdskraft får restauranter og hoteller til at ansætte svenskere i hobetal. I Tivoli arbejder mindst 70 svenskere. Også flere østarbejdere er på vej ind i branchen.
Stigende travlhed i sommerperioden og mangel på arbejdskraft får i stor stil danske restauranter og hoteller til at ansætte svenskere for at klare skærene.
Der arbejder nu på årsbasis omkring 3.000 svenskere i branchen, vurderer Danmarks Hotelforening - og flere er på vej.
»Der er generelt stor mangel på faglært arbejdskraft. Kan virksomheden ikke få besat sine stillinger, kan det blive et alvorligt problem for forretningen, og derfor kigger mange, især nu hvor det er højsæson, over sundet for at skaffe tjenere, kokke og hotelpersonale,« siger formand Jens Zimmer Kristensen.
Andre er så pressede, at de må sige nej til ordrer, fordi der mangler personale.
»Det sker for både mindre kroer og store konferencecentre,« siger Jens Zimmer Kristensen.
Alle bruger svenskere
I Tivoli i København er der lige nu ansat 60-70 svenske tjenere og omkring 20 svenske kokke, vurderer formanden for arbejdsgiverforeningen Horesta og restauratør i Nimb i Tivoli, Allan Carlsen.
»Vi bruger alle sammen svenskere, og det vil ske mere og mere, for problemet med arbejdskraften bliver ikke mindre, og når vi ikke kan fabrikere den selv, må vi jo skaffe den andre steder. De svenske ansatte er lige så kompetente som de danske, der er mange ledige inden for faget i Sverige, og de vil gerne til Danmark, fordi de får en højere løn,« siger Allan Carlsen, der selv har svenske kokke ansat.
Horesta har tidligere i år været på charmeoffensiv i Sverige for at skaffe arbejdskraft, og det vil ske igen til efteråret, siger Allan Carlsen.
Branchen peger desuden på, at der også kommer flere og flere jobansøgninger fra østlandene, men østarbejderne bliver hovedsageligt ansat til at gøre rent eller vaske op.
»Danske gæster på hoteller og restauranter har den forventning, at de bliver tiltalt på dansk, og derfor bliver østarbejderne ansat i stillinger, hvor sproget ikke er et problem. Jeg har selv ansat to fra Letland til at gøre rent,« siger Allan Carlsen.
Mange vælger efterløn
3F kritiserede for nylig i Morgenavisen Jyllands-Posten arbejdsgiverne for ikke at ville ansætte de ældre tjenere og kokke, som stadig går ledige på trods af det pressede arbejdsmarked. Samtidig vælger næsten fire ud af fem forsikrede i branchen at gå på efterløn, blandt andet fordi de ikke kan komme i job, siger 3F.
Men den kritik afviser Horesta.
»En stor del af de ældre kan ikke arbejde fuld tid. Vi vil gerne ansætte dem på deltid, men det giver overenskomsten ikke lov til, og det prøver vi at rette op på hvert år. Det er en stor barriere,« siger Allan Carlsen.