DF kræver konkurskarantæne

Et forslag om at indføre konkurskarantæne skal gennemføres med det samme, mener Dansk Folkeparti.

Det kan kun gå for langsomt med at få sat en stopper for konkursryttere, som igen og igen går ned med virksomheder og efterlader gæld til det offentlige og private virksomheder.

Det mener Dansk Folkeparti (DF), som kræver omgående handling fra justitsminister Morten Bødskov (S), efter at Jyllands-Posten mandag kunne fortælle, at ministeriet stadig ikke kan svare på om - og i givet fald hvornår - et mere end et år gammelt forslag om at indføre en karantæneordning for konkursryttere bliver fremsat i Folketinget.


Ifølge Skat påførte 40 konkursryttere det offentlige tab på 700 mio. kr. i perioden 2008 til 2010, og Skat vurderer forsigtigt, at 100 personer udnytter det danske konkurssystem så groft, at de bør fratages retten til at drive virksomhed.

»Det nytter ikke noget, at de sidder inde i Justitsministeriet og fedter med modeller for en ordning, og at ministeriet melder ud, at man ikke kan sige noget om, hvorvidt en sådan karantæneordning bliver til noget. Vi skal have en ordning, og det skal gå stærkt,« mener erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF), som vil rette henvendelse til justitsministeren om sagen.


Koster velfærd


Han finder det uholdbart, at en lille gruppe personer udnytter det danske konkurssystem med store milliontab til samfundet som konsekvens.

»Jeg tør slet ikke tænke på, hvor meget velfærd vi kunne have fået for de penge,« siger Hans Kristian Skibby.

Både Norge, Sverige og England har for længst indført konkurskarantæne. I Norge bliver 315 personer tildelt karantæne om året.

Det viser en statistik fra Brønnøysundregistrene for perioden 2002 til 2011. Der findes ikke tilsvarende tal for Sverige, men her anmoder konkursadvokater ifølge Bolagsverket i gennemsnit myndighederne om at give karantæne til 165 personer om året.

I England kan medlemmer af ledelsen idømmes karantæne, hvis et selskab går konkurs. F.eks. hvis der har været strafbare overtrædelser af selskabslovgivningen eller en uretmæssig virksomhedsdrift.


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.