Rekordløn i ejendomsselskaber

Direktører i Nordicom og Sjælsø Gruppen scorer enorme optionsgevinster på rekordtid.

Ejendomsselskaberne Nordicom og Sjælsø Gruppen sætter formentlig rekord i aflønning af sine direktører, der de seneste tre år har købt meget store ejerandele i de børsnoterede selskaber til favorable priser.

Direktør i Nordicom Gunnar Chr. Kristensen, 45 år, har en årsløn på tre mio. kr. og ejer i dag 12,6 pct. af aktierne i selskabet. Ejerandelen alene havde mandag en værdi på 417 mio. kr. En del af aktierne har han købt via et optionsprogram, som begyndte i 2004. Programmet giver ham ret til at købe 100.000 aktier over fire år til en varierende kurs, og værdien af ordningen er netop opgjort til omkring 90 mio. kr.

Programmet er således mere gunstigt end de fleste andre kendte ordninger, der typisk strækker sig over længere perioder.

Lektor ved Copenhagen Business School Ken L. Bechmann har brugt sommeren på at analysere samtlige danske børsnoterede selskaber, der bruger optionsaflønning. Ifølge ham hører eksemplerne fra Nordicom og Sjælsø Gruppen hjemme i den højeste ende på skalaen for, hvordan danske virksomheder aflønner deres direktører.

Sjælsø Gruppen tildelte i 2004 den tre mand store direktion 150.000 aktieoptioner til deling. Da selskabets aktiekurs toppede i maj i år, havde programmet allerede en indre værdi på mere end 340 mio. kr. I dag er værdien faldet til omkring 200 mio. kr.

»Ordningerne er tankevækkende, fordi Sjælsø, Nordicom og de andre ejendomsselskaber har redet på en bølge, hvor man må spørge, om det ikke først og fremmest er lidt tilfældige udsving i markedet frem for direktionens fortjeneste, at kursen er steget så voldsomt,« siger Ken L. Bechmann, der også undrer sig over, at bestyrelserne bliver ved med at tildele optionsaflønning, når direktionerne i forvejen har aktier i selskaberne.

»Det typiske argument er at give ledelsen et interessesammenfald med aktionærerne. Men hvis selskabet næsten ejes af direktøren selv, giver optionsaflønning ingen mening,« siger Ken L. Bechmann.

Svært at gennemskue

Især Nordicoms oplysninger om direktørens optionsprogram i regnskaberne er svære er gennemskue. For eksempel er det ikke Gunnar Chr. Kristensen, der udnytter sine optioner, men Real Estate Development ApS, som han ejer sammen med sin kone.

»Jeg kan ikke huske, hvorfor de ligger i et selskab, og hvordan de bliver beskattet, men jeg kan godt se, at det kan være hensigtsmæssigt, hvis det fremgår af Nordicoms regnskab, så det vil vi overveje at gøre,« siger Gunnar Chr. Kristensen, der godt ved, at han har et af Danmarks mest værdifulde optionsprogrammer.

»Jeg følger udviklingen jævnligt, for jeg kan godt lide at have samme interesse som selskabet, og min ambition har hele tiden været at have en betydelig ejerandel, der ligger på mellem 10 og 20 pct.,« siger han.

thomas.svaneborg@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.