Unge har flest jobklausuler

Klausuler for ikke-betroede medarbejdere er misbrug fra arbejdsgivernes side, fastslår K-ordfører.

De yngste lønmodtagere har oftere klausuler i deres kontrakter, end det er tilfældet hos deres ældre kolleger.

Ikke nok med, at de yngre medarbejdere oftere har klausuler, de har også oftere dobbeltklausuler, viser tal fra Business Danmark, der organiserer 28.000 medarbejdere indenfor salg og marketing.

Blandt organisationens medlemmer mellem 25 og 29 år har 28 pct. enten en konkurrence- eller kundeklausul, mens 36 pct. af dem er bundet af begge dele. For medlemsgruppen i alderen mellem 50-59 år gælder det, at 24 pct. har fået en klausul i kontrakten. Heraf er 21 pct. dobbeltklausuler.

»De unge føler ikke altid, at de har råd til at sige nej, når de står overfor et godt job. Derfor skriver de under på klausulerne,« siger Michael Krag, pressemedarbejder i Business Danmark.

Holder ikke i retten

I fagforeningen for jurister og økonomer, DJØF, får også et stigende antal studentermedhjælpere i private virksomheder indført en klausul i deres ansættelseskontrakt.

Klausulerne betyder, at de unge kan være afskåret fra at finde et nyt job i en periode på mellem tre måneder og et år. Men når det sker, er det misbrug fra arbejdsgivernes side, mener arbejdsmarkedsordfører for Det Konservative Folkeparti, Jakob Axel Nielsen:

»Det vil aldrig holde hos domstolene. Derfor vil der ikke ske noget ved, at de studerende skriver under på en klausul i sådanne tilfælde. Kontrakten har alligevel ingen værdi i forhold til lovgivnin-gen, som jo påpeger, at klausuler kun er for betroede medarbejdere,« siger Jakob Axel Nielsen, der er uddannet jurist.

Han mener, at den nuværende lovgivning på området er udmærket. Til gengæld opfordrer han fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer til at oplyse deres respektive medlemmer om kriterierne for, at en klausul er i overensstemmelse med lovgivningen.

Kompensation

Ifølge Funktionærloven skal man som højere funktionær eller betroet medarbejder modtage kompensation for aftaler om konkurrence- eller kundeklausuler uanset klausulens tidsmæssige udstrækning.

Kompensationen skal altid være mindst 50 pct. af den månedlige løn ved aftrædelsestidspunktet inklusive eventuelle goder.

Loven om konkurrenceklausuler blev strammet i 1999, så arbejdsgiverne som minimum skal betale den ansatte halv løn i tre måneder, når der indskrives en konkurrenceklausul i kontrakten. Men er der også en kundeklausul i ansættelseskontrakten koster det ikke arbejdsgiveren ekstra.

Lønmodtagerorganisationer mener, at mange arbejdsgivere i stigende omfang bruger klausulerne til at stavnsbinde medarbejdere i en periode med mangel på kvalificeret arbejdskraft.

maria.dalhoff@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.