Der er forskel på coaches

International coach organisation opfordrer til, at brugerne af coaching vælger med omtanke. Titlen er ikke beskyttet. Alle kan kalde sig coach, selv om de langt fra har samme uddannelse.

International coach organisation opfordrer til, at brugerne af coaching vælger med omtanke. Titlen er ikke beskyttet. Alle kan kalde sig coach, selv om de langt fra har samme uddannelse.

Gør dig selv den tjeneste at undersøge, hvilken uddannelse, din coach har.

Denne opfordring kommer fra Connie Friman, som har en international anerkendt uddannelse som coach og i flere år har levet af at coache især ledere og mennesker med stress.

»Coach eller certificeret coach er ikke nogen beskyttet titel. Den kan dække over alt fra psykoterapeut, konsulent, fodboldtræner til en, der kikker i sten. Nogle af dem kan det være utilfredsstillende at blive sat i bås med, når man selv har taget en længerevarende uddannelse inden for området,« siger Connie Friman, som er på vej til en toppost inden for den internationale coachorganisation, ICF, International Coach Federation. I øjeblikket er hun næstformand i den nordiske afdeling. Fra årsskiftet overtager hun formandsposten og kommer dermed til at stå i spidsen for næsten 500 coach-medlemmer.

Og det er netop i forbindelse med sit engagement inden for ICF, at hun ønsker øget fokus på det uddannelsesmæssige niveau.

»Coaching er en jungle, det kan være vanskeligt at finde vej i. Jeg vil ikke give andre karakter, men kun pege på, at der er forskel i uddannelsesniveau og erfaring. Oplysning og information er måden til at skabe større klarhed i forhold til vore kunder,« siger hun.

Stigende efterspørgsel

International Coach Federation har sin oprindelse i USA og er udbredt til det meste af verden. Organisationen arbejder for at sikre og højne kvaliteten af coaching og har i den forbindelse opstillet såvel uddannelses- og erfaringsmæssige krav som etiske regler.

For at opnå ICF's laveste certificering skal man have mindst 60 timers undervisning, 100 timers praktisk erfaring, referencebreve fra højere kvalificerede coaches samt bestå en eksamen. Den højeste certificering kræver bl.a. 200 undervisningstimer og 2.500 kundetimer fordelt på mindst 35 personer.

De etiske regler omfatter et grundlæggende krav om, at en coach ikke må udgive sig for mere, end vedkommende er, dvs. certificeret til. Tavshedspligt er en anden væsentlig regel inden for det etiske spillerum. Misbrug kan medføre udelukkelse af organisationen, understreger Connie Friman.

»En ICF certificeret coach har pligt til at oplyse sine kunder om sin uddannelse og om de etiske regler. Det er den viden, vi gerne vil have udbredt, så brugerne bliver i stand til at skelne mellem de mange forskellige, der arbejder under stillingsbetegnelsen coach.«

Connie Friman mærker en konstant stigende efterspørgsel efter personlig coaching. Der er et voksende krav hos den enkelte om at få mest muligt ud af livet, og her kan samtaler med en coach være en hjælp.

Kan hjælpe med alt - stort set

»En coach er en katalysator, som gennem samtale skærper din bevidsthed omkring dine egne vaner og mønstre. Vi skal ikke fortælle folk, hvad de skal gøre. Vi skal lytte og stille spørgsmål, sådan så de selv finder ud af, hvad de vil. Mange er mellemfornøjede med deres liv. De oplever, at de sammen med en coach kan få vendt nogle tanker og komme videre i en retning, der er mere positiv.«

En coach er ikke det samme som en psykolog, selv om mange tror, at de udfører næsten det samme arbejde. Men også her er ICF's regler meget klare, understreger Connie Friman.

»En coach har fokus på at hjælpe dig med at flytte dig fra, hvor du er nu, til hvor du gerne vil være. Vi går ikke tilbage i fortiden, og bearbejder den. Det må vi ikke.«

Der er stort set ingen grænser for, hvad en coach kan hjælpe med. De typiske henvendelser kommer fra mennesker, der vil noget andet med deres liv. Det kan være ønsket om nyt job, flytning, vægttab, afhjælpning af stress, øget motivation i hverdagen eller udvikling af lederstil.

Prisen for personlig coaching svinger mellem 500 kr. og 3.000 kr. i timen. Antallet af timer, som den enkelte vælger at bruge sammen med sin coach, varierer ligeledes meget og er typisk fra fem til 20 timer.

ann.nissen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.