Nichevirksomhed bruger bolden

Nichevirksomhed finansierer selv lanceringen af opfindelse til håndboldfolket. Hellere personlig risiko og en lav rente frem for den dyre statslige lånegaranti.

Det, der begyndte som et irritationsmoment i håndboldhallen, kan vise sig at ende som en levevej for Morten Sønderskov og Martin Smith.

Sammen har makkerparret netop taget de første skridt som iværksættere. Nulserien af deres opfindelse er under produktion, og snart kan de sende 10 maskiner på markedet, som kan befri håndbolde for skidt og harpiksrester.

Pengene til projektet har de to opfindere selv været ude for at skaffe, fordi et lån med statskautionering via Vækstfonden ville blive for dyrt. Forskellen på renten ved et lån i banken og gennem staten viste sig at være på omkring seks procentpoint.

Personlig risiko

»I banken blev vi direkte frarådet at bruge Vækstfonden. Det betyder selvfølgelig, at vi løber en personlig risiko, men omvendt har vores kapitalbehov ikke været større, end vi mener, at vi selv kan klare det. Samtidig har det hele tiden været vores mantra, at hvis vi selv tror nok på, at produktet er holdbart, så skulle det ikke blive finansieringen, der stoppede os,« siger Morten Sønderskov.

Han erkender dog, at pengeproblematikken har været en forhindring. Bl.a. fordi de tidligt i forløbet måtte beslutte sig for, hvor stor en personlig risiko de ville løbe, og længe før de kunne vide sig sikre på, om idéen ville holde eller ej.

Stort behov

Ifølge Morten Sønderskov - opfinderparrets håndboldspillende halvdel - er behovet for en harpiksfjerner ganske stort i håndboldklubberne, men foreløbig har de begge valgt at beholde deres faste job som henholdsvis marketingkonsulent i Århus og projektingeniør i Aalborg.

Fuldtidsarbejdet ved siden af et iværksætterprojekt har givet dem en ekstra barriere at forcere. Bl.a. med hensyn til at arbejde sig op på underleverandørernes prioriteringsliste.

»Tiden har været en modstander for os hele vejen, for når vi har været ude for at undersøge markedet og holde møder, så er det foregået uden for normal arbejdstid kl. 8-16. Et samarbejde med Vækstfonden ville give os mere administration, og det har vi ikke været interesseret i,« forklarer Morten Sønderskov.

Det er et kendt trick i håndboldkredse at varme bolden en smule op inden træning, fordi det blødgør gammel harpiks på læderet, så kuglen bliver nemmere at holde fast i. Og det er den viden, som nu bliver udnyttet.

henrik.skov@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.