Krav om handling i kulsag

Socialdemokraterne forlanger, at finansminister Thor Pedersen (V) griber ind i sagen om kul fra miner i Colombia og opfordrer Dong til at stille krav til leverandører nu. Dong vil skærpe kontrollen.

Beskyldninger om myrdede fagforeningsledere, udryddede landsbyer og massakrer på indfødte hos to kulmineselskaber, der leverer kul fra Colombia til de danske energiselskaber Energi E2 og Elsam, skaber røre på Christiansborg og krav om politisk indgriben.

Socialdemokraterne kalder sagen »skræmmende« og kræver, at finansminister Thor Pedersen (V) griber ind over for Dong, der ejer de to selskaber og har den danske stat som hovedaktionær.

»Jeg forventer, at finansministeren som repræsentant for den danske stat og som hovedaktionær siger til Dong, at det er uacceptabelt, og at man skal sikre at leverandørerne lever op til almindelige arbejdstagerrettigheder,« siger Torben Hansen (S), der er medlem af det energipolitiske udvalg.

Han mener, at Dong må droppe handlen med det amerikanske selskab Drummond, hvis energiselskabet ikke kan få forsikring om, at forholdene er i orden. Drummond står anklaget for at have bestil mordet på tre fagforeningsledere.

»Som storkunde påhviler det Dong en kæmpeopgave i at sikre arbejdstagerrettighederne. Kan de ikke få kravet opfyldt, så er tiden kommet til at se sig om efter en anden leverandør,« siger Torben Hansen. Og der er ikke nogen grund til at vente på, at retssagen bliver afgjort til oktober, siger han.

»Indicierne tårner sig op, og uanset hvem der står bag mordene, kan man konstatere, at der har været massakrer og overgreb, og at situationen er fuldstændig gal,« siger Torben Hansen.

Dansk Folkepartis energipolitiske ordfører Tina Petersen kræver også indgriben fra ministeren, men advarer mod boykot.

»Hvis det ender med et boykot, kan man frygte, at det bliver den lille mand, det går ud over,« siger energipolitisk ordfører Tina Petersen, Dansk Folkeparti.

Dong oplyser, at selskabet allerede er i dialog med Drummond om beskyldningerne, men fastholder, at man vil afvente retssagen til oktober.

»Vi mener alvorligt, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Men hvis selskabet bliver dømt skyldig i at begå mord for at fremme forretningen, vil det være et ekstremt tilfælde, og så vil det være problematisk for os at fortsætte samarbejdet,« siger kommunikationsdirektør Peter Arnfeldt.

Han siger, at Dong har besluttet at skærpe kontrollen med leverandørerne, men advarer også mod bare at skifte leverandør.

Formand for Folketingets energipolitiske udvalg, Eyvind Vesselbo (V), er overrasket over afsløringerne, men vil ligeledes afvente retssagen. Det lykkedes i går ikke at få en kommentar fra finansminister Thor Pedersen (V).

thomas.sobol@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.