Frygten for græsk euro-exit stiger

Der er usikkerhed om Grækenlands fremtid i eurozonen.De europæiske centralbanker overvejer, hvordan et evt. græsk farvel skal tackles.

Grækenlands eventuelle farvel til eurozonen blev centrum i gårsdagens debat om finanskrisen i EU og skabte nervøsitet på markederne i tilknytning til problemerne med at få dannet en græsk regering.

»Vi nærmer os det punkt, hvor det skal besluttes, om Grækenland skal forlade eurozonen,« sagde Michael O'Sullivan, der er porteføljestrateg i finanskoncernen Crédit Suisse Private Banking.

Når den nye franske præsident, François Hollande, mødes med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i Berlin i dag, vil et af hans vigtigste mål være at få Angela Merkel til at slække på sit krav om, at gældsreduktion skal spille en central rolle i løsningen på krisen.

I går drøftede den franske centralbankchef, Christian Noyer, et eventuelt græsk farvel til eurozonen med bundesbankchef Jens Weidmann, den irske centralbankchef Patrick Honohan, den østrigske centralbankchef Ewald Nowotny og direktionsmedlem Jörg Asmussen. De sidder alle i Den Europæiske Centralbanks styrelsesråd.

»Det, der sker i Grækenland, bliver ikke et problem for den franske finanssektor, selv om situationen spidser til« sagde Christian Noyer.

Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, tilskynder Grækenland til at blive i eurozonen og begrunder det med, at en exit ville føre til en lammende devaluering. Han antyder dog, at et sådant scenario ville være til at have med at gøre.

»Vi kan kun håbe, at Grækenland træffer den rigtige beslutning. I modsat fald bliver vi nødt til at reagere på en sådan måde, at vi sikrer, at følgerne bliver så begrænsede som muligt,« sagde han.

EU-Kommissionen har ingen overvejelser om at mildne betingelserne for EU og Den Internationale Valutafonds fælles redningspakke til Grækenland, siger EU-talsmand Amadeu Altafaj.

Højere obligationsrente


Græsk exit fra euroen kan føre til højere obligationsrente med dertilhørende risiko for gældsafviklingsproblemer, kapitalflugt, der kunne brede sig til andre gældsramte lande og deraf følgende stormløb på banker.

Selv om Grækenland tegner sig for 2 pct. af eurozonens økonomiske produktion, ville en græsk exit splintre et valutaunionssystem, der skulle være permanent, og måske få investorer til at fremmane truslen om andre landes eventuelle exit.

»De europæiske centralbanker diskuterer muligheden for et græsk farvel til euroen og måden, hvorpå følgerne skal tackles,« sagde den svenske centralbankdirektør, Per Jansson, for nylig.

EU's økonomiske og monetære kommissær, Olli Rehn, har udtalt, at han stadig tror, at Grækenland kan blive i eurozonen og finde frem til en måde, hvorpå det kan honorere sine betalingsforpligtelser.

Med henvisning til det tyske finansministerium skrev det tyske ugemagasin Der Spiegel i går, at EU måske vil hjælpe Grækenland økonomisk, selv om Grækenland opgiver euroen.

Investorer vil være opmærksomme i dag, da den græske regering efter planen skal tilbagebetale 436 mio. euro af en obligationsgæld, der ikke er omfattet af den tidligere indgåede gældsreduktionsaftale.

Ifølge den amerikanske finanskoncern Bank of America Merrill Lynch løber Grækenland tør for penge i begyndelsen af juli, hvis kreditorerne beslutter sig for at tilbageholde næste tranche af den hjælpepakke, der skal komme til udbetaling.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.