Feriehuse falder i pris

Antallet af boliger til salg eksploderer på sommerhusområdet. Samtidig udstykkes tusindvis af nye grunde.

Denne sommer er der dukket et nyt fænomen op i de danske sommerhusområder. Til salg-skilte popper op hurtigere end kvikgræs.

Mange steder er priserne faldet.

Og det kan blive værre endnu, advarer Realkredit Danmark.

Ejendomsmæglerne er ikke uenige. Efter at rentestigningerne har gjort det dyrere at købe hus, er meget imod sommerhusene.

Det seneste kvartal har 14 ud af de 49 kommuner med flere end 10 sommerhushandler i perioden oplevet faldende feriehuspriser.

Advarselslamper

Hårdest ramt er Bornholm med et prisdyk tæt ved 9 pct. Men priserne daler også i kommuner som Hadsund, Holbæk og Helsinge.

Og udviklingen for ferieboliger landet over kan blive meget værre resten af året.

»Vi ser en solid skilteskov i feriehusområderne. Nogle steder er udbuddet af huse til salg steget over 50 pct. Vi tror, at sommerhusmarkedet risikerer en væsentligt hårdere landing end resten af boligmarkedet med prisfald mange steder,« siger økonom Rune Sørensen, Realkredit Danmark og forklarer:

»Markedet har været præget af spekulation. Samtidig er der 5.000-6.000 nyudstykkede grunde på vej. Alle advarselslamper er tændt.«

For et par år siden var der 3.000-4.000 sommerhuse til salg. Nu er antallet for de fire store - Home, Nybolig, EDC og Estate - alene over 7.000.

»De nye udstykninger betyder, at udbuddet af sommerhuse stiger ca. 15 pct. om året de næste fire år. Jeg venter prisfald i områderne med udstykninger. Ikke for huse i første række, men i 7.-8. række kan priserne godt falde med 5-6, måske 10 pct.,« siger Homes kommunikationschef, Preben Angelo, der venter, at den store generation af velbeslåede efterlønnere vil hindre voldsomme prisdyk.

Vil sælge nu

»Markedet som helhed vil måske næste gang viser en stigning på 0 pct., men eftersom nogle områder omkring de store byer fortsat stiger kraftigt, er der altså også nogle steder, hvor priserne falder,« påpeger Preben Angelo.

Ud over de nye udstykninger præges markedet af, at mange vil sælge nu af frygt for prisfald. Det gælder både dem, der har ventet og for dem, der først havde regnet med at sælge om to-tre år.

»Fritidshuse har en lidt anden funktion end helårsboliger. Og en del af dem er købt med spekulationsformål. Derfor kan man godt frygte et prisfald på de sommerhuse, som ligger to-tre kilometer inde i landet på en mark. De gamle småhuse uden moderne faciliteter er også udsatte,« siger EDC's kommunikationschef Jan Nordmannn.

Realkreditrådets prisstatistik viser, at sommerhuse generelt er steget 40 pct. de seneste to år. Sidste kvartal alene blev det til 3,7 pct.

lene.andersen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.