Laveste boligbyggeri i 90 år

Byggeri: En ny analyse fra Ejendomsforeningen Danmark viser, at boligbyggeriet er på sit laveste i 90 år. Mange ejerlejligheder har været svære at sælge og må nu lejes ud.

Efter de fede år kommer de magre. Og det er vel næppe den store overraskelse, at boligbyggeriet lige nu er på et væsentligt lavere niveau end under højkonjunkturen. Faktisk er boligbyggeriet på det laveste i 90 år, viser en ny analyse fra Ejendomsforeningen Danmark. Og antallet af etageboligbyggerier er faldet med 83 pct. på bare seks år.

Analysen viser også, at mange af de ejerlejligheder, der blev bygget under opsvinget, ikke har kunnet sælges og i stedet er blevet lejet ud. Derfor peger analysen også på, at der i fremtiden vil blive behov for flere boliger med professionel udlejning, da danskerne generelt er mere forsigtige med at købe lejligheder og kan få svært ved at låne penge.


»Jeg tror, at investorerne skal overveje at gå efter lejelejligheder. For så længe efterspørgslen på lejelejligheder er der, skal de nok blive lejet ud. Og med nye boliger er man heller ikke afhængig af den stramme regulering, som der er med den ældre boligmasse. Det er også nemmere at leje ud med et frit marked, hvor udbud og efterspørgsel følges ad. Hvis fremtidens udsigter er, at man skal være mere mobil på arbejdsmarkedet, vil lejeboligerne også vinde frem. De vil nok ikke udkonkurrere ejerlejligheder, men de vinder markedsandele,« vurderer cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark Morten Marott Larsen, som har stået bag analysen.


Mangel på boliger


Hvis tendensen til få nybyggede boliger fortsætter, kan det betyde, at der i fremtiden ikke er boliger nok.

For mens befolkningstilvæksten stiger, står antallet af boliger mere stille. I 2009 lavede lektor Morten Skak fra Syddansk Universitet en analyse, der viste, at der indtil 2025 skulle bygges omkring 20.000 boliger om året, hvis antallet af boliger skulle følge med befolkningstilvæksten. Men i 2012 forventes det, at kun omkring 9.500 boliger bliver bygget, og i 2013 er tallet estimeret til at være på kun 9.000.

Derudover er der en tendens til, at flere bor alene, og det vil skabe større efterspørgsel efter flere og mindre lejligheder.

»Selv om der ikke bliver bygget så mange boliger, som prognosen viser, at der er brug for, er det ikke alarmerende, men det er selvfølgelig lavt. Men meget afhænger af økonomien, og hvis ikke vi får skubbet gang i økonomien, har vi heller ikke penge at bruge på boliger,« konstaterer Morten Marott Larsen.


Han vurderer derudover, at det især bliver i de store byer, der kan blive mangel på boliger, fordi det er her, væksten er højest. Analysen viser også, at der i Østjylland er blevet bygget flest boliger de senere år.

»Ligesom i København viser mange prognoser, at der vil komme øget efterspørgsel på boliger i Aarhus. Der er forventninger om, at København og Aarhus vil få udmærket vækst, så det er der, det rykker. Aarhus har spændende arealer ved havnen, hvor der er blevet bygget en smule, og der skal nok blive bygget mere,« vurderer han.

Investeringer i gang


Det er især de store investorer som pensionsselskaberne, der står for de få boligbyggerier, der er lige nu.

Derudover bygger ejendomsselskaberne også nyt, blandt andet De Forenede Ejendomsselskaber, som netop nu er i gang med at bygge 194 bæredygtige lejligheder i Valby.

Her har man også forudset, at der vil blive mangel på lejeboliger.

»Der ligger flere overvejelser bag de nye byggerier. Vi fornemmer, at der er en stor interesse for boliger til leje, og der er meget lille tomgang i udlejede boliger. Vi har også lyttet til Københavns Kommunes prognose, som viser, at frem til 2025 vil 1.000 nye indbyggere flytte til København hver måned. Det moderne liv er måske nok bare storbyliv,« forklarer Chalotte Köhne, som er koncernchef i De Forenede Ejendomsselskaber A/S. Hun oplever, at folk er mere forsigtige i dag og derfor hellere vil leje end eje.

Fra 2004 til 2008 byggede selskabet 325 boliger, mens der i 2009 og 2010 ikke blev bygget nogen. I 2011 og 2012 er byggeaktiviteten så begyndt igen for De Forenede Ejendomsselskaber A/S, hvor der er blevet bygget 110 boliger. Og det vil de fortsætte med, siger Chalotte Köhne.

»I princippet er vi næsten på samme niveau som før krisen. Vi har holdt en pause af forskellige årsager. Vi har både skullet færdiggøre det, vi var i gang med, men så skulle vi også lige trække vejret og se, hvor verden var på vej hen. Før byggede vi ejerboliger, og nu er det så lejeboliger, for det er i den retning, det bevæger sig lige nu. Og vi regner med at bygge omkring 700 boliger på grunden i Valby de kommende år,« siger Chalotte Köhne.

Nogle venter stadig


Også pensionsselskaberne er nogle af dem, der trækker læsset med at bygge nye boliger for tiden. Blandt andet investerer PKA og Pension Danmark lige nu i nybyggede lejligheder, men der er stadig nogen, som holder sig lidt tilbage.

I Sampension afventer man stadig markedet, men investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen vil ikke udelukke, at der også kan komme nye danske lejligheder i ejendomsporteføljen.

»Afkastene er måske på kun 4,5 pct., og det er også grunden til, at vi ikke bare springer ud i det og selv går i gang. Vi har også gode investeringsmuligheder i andre lande, og de boliger, vi ejer i andre lande, har vi ikke problemer med at leje ud,« siger han.

Sampension har for nylig investeret i lejligheder i USA og har derfor vendt blikket udad, men ejendomme i Danmark kan stadig komme på tale.

»Vi kigger med positiv interesse på de projekter, der kommer, når nogen har fundet en grund og har et godt projekt. Men når vi ikke har noget aktuelt, er det fordi, at vi er blevet overbudt. Vi har måske bare været ekstra krævende på afkastet,« forklarer Henrik Olejasz Larsen.

Han tilføjer, at Sampension allerede har en række danske ejendomme, og det er en af grundene til, at selskabet ikke har købt mange flere. Han er dog også overbevist om, at fremtidens investeringer ligger på lejemarkedet.

»Jeg tror, at lejeboliger vil være styrkede, fordi folk ikke går ind på ejermarkedet i en periode. Samtidig er der fortsat vandring fra land til by, og det giver alt andet lige efterspørgsel efter lejeboliger i de større byer,« slutter han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.