FIH er klar til bankkrig

Den islandsk ejede erhvervsbank kaster millioner ind i kampen om de lukrative små og mellemstore virksomheder og går målbevidst efter at snuppe kunderne.

Erhvervsbanken FIH har kastet den støvede kappe som ren udlånsbank i et målbevidst forsøg på at snuppe kunder fra konkurrenterne. Nye medarbejdere er købt i flokke og vil fortsat strømme til resten af året.

Og banken vil i stigende grad - som det er tilfældet med den islandske ejer, Kaupthing Bank - selv gå ind og tage en mindre ejerandel af de unoterede selskaber, hvis generationsskifte eller frasalg man finansierer. Derved bliver banken både långiver og medejer af den samme virksomhed.

»Vi har i snart mange år sat penge i unoterede aktier. Men vi gør det i langt højere grad nu, fordi vore islandske ejere også er meget aktive på det område. Derfor er andelen af unoterede aktier fordoblet de seneste år. Og den kommer til at stige yderligere,« siger FIH's adm. direktør, Lars Johansen.

Store kursgevinster

Beholdningen af unoterede aktier er på 1,5 mia. kr. Og den har sin del af æren for, at FIH i første halvår banker overskuddet før skat 70 pct. i vejret til 709 mio. kr.

Banken har nemlig enorme kursgevinster fra salg af nogle af de unoterede selskaber, som ejes enten alene eller sammen med Axcel eller EQT. Kursgevinsten på 345 mio. kr. stammer bl.a. fra salget af Løgstør Rør.

»Vi har faktisk realiseret en pæn bid af kursgevinsterne og regner med at sælge yderligere fra i andet halvår,« siger Lars Johansen.

Den stigende ejeraktivitet er kun et af de områder, hvor FIH har skiftet profil.

Banken har oprettet en stor corporate finance-afdeling til at håndtere køb og salg af virksomheder og en stor afdeling for handel med værdipapirer og derivater. Til begge afdelinger er købt folk hjem i bundter. Først 18 medarbejdere fra Alm. Brand Børs på én gang og siden fem fra Carnegie.

»Ved årsskiftet var vi omkring 170 mand. Nu er vi 240, og vi passerer 300 inden årets udgang. Vi har tidligere primært været en udlånsbank med godt 15 pct. af markedet. Nu søger vi en tilsvarende eller større markedsandel som en langt bredere erhvervsbank,« siger Lars Johansen.

Store ambitioner

Banken kaster sig bl.a. ind i konkurrencen om driftskreditter, værdipapir- og derivathandel, analyse, indlån samt naturligvis corporate finance, hvor ambitionen er endnu større.

Med Lars Johansens ord er der nok konkurrence, men sagtens plads til den nye konkurrent.

»Vi har været på markedet i 50 år og er ikke blevet skubbet ud endnu. Vi har en god standing, og det betyder alt i konkurrencen,« vurderer Lars Johansen.

FIH har i dag kontakt til ca. 45-50 pct. af de ca. 10.000 attraktive kunder, som banken mener, der er i gruppen af mindre og mellemstore virksomheder.

lene.andersen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.