Tørken truer høsten

Tørken medfører nu alvorlige skader i afgrøderne.

Mens mejetærskerne æder sig gennem de første knasende tørre marker med vinterbyg, breder bekymringen sig blandt landmændene.

Det står efterhånden klart, at tørken og den brændende sol har anrettet alvorlige og uoprettelige skader i afgrøderne. Landmænd og konsulenter vurderer, at den i særklasse vigtigste afgrøde - vinterhveden - er skadet i en grad, som end ikke masser af regn vil kunne rette op på.

Også den næststørste afgrøde - vårbyg - lider så alvorligt under manglen på nedbør, at eksperterne begynder at drage paralleller til de alvorlige tørkeår i 1970'erne.

»Situationen minder indtil nu en del om 1976, der sammen med 1975 står tilbage i landmændenes hukommelse som de værste tørkeår i mands minde. Disse år fortsatte tørken hele sommeren,« siger chefkonsulent Carl Åge Pedersen, Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret.

I 1976 var kornudbyttet kun 80 pct. af det normale. Da en gennemsnitlig dansk høst er på omkring ni mio. tons, vil en gentagelse af katastrofehøsten i 1976 skære 1,8 mio. tons af udbyttet.

Vandingsanlæg

Intet tyder dog på, at det går så galt i år, vurderer Carl Åge Pedersen. Det skyldes blandt andet, at mange landmænd fik etableret vandingsanlæg efter tørke-årene i 1970'erne.

»Vi kan endnu ikke give et kvalificeret bud på, hvor meget udbyttet kommer til at ligge under gennemsnittet. Men vi kan se, at nedbørsunderskuddet for vårbyg lige nu stort set svarer til situationen midt i juli 1976,« fortæller Carl Åge Pedersen.

Manglen på nedbør er knapt så udtalt i vinterhveden, der tegner sig for mere end halvdelen af den danske kornhøst.

Alligevel lyder meldingen fra de fleste landsdele, at der nu er tydelige tørkeskader i hveden.

»Varmen og manglen på regn får hveden til at tvangsmodne alt for hurtigt. Det er plantens forsøg på trods alt at levere en færdig kerne, der kan sikre næste års avl. Resultatet bliver desværre mindre kerner og et udbytte under middel,« vurderer planteavlskonsulent Kristian Elkjær fra Hedens og Fjordens Landbrugscenter.

I det vestjyske er landmændene tyvstartet på høsten af vinterbyg i denne uge. Det samme gælder på Djursland og Langeland samt flere andre områder, hvor jorden er let, og kornet hurtigt modner.

Mindst 10 pct. mindre

Vinterbyg tegner sig kun for en mindre del af høsten, men vurderingen er, at netop denne afgrøde vil klare sig hæderligt, fordi den er moden så tidligt og dermed skades mindre af tørken.

På Djursland har landmand Niels Arve Pedersen netop kørt mejetærskeren gennem den første mark med vinterbyg, og om et par uger er hvedemarkerne klar til høst.

»Generelt ser det ikke for godt ud. Vi får en høst, der bliver mindst 10 pct. mindre end normalt. Kernerne er små og spidse, fordi de er tvangsmodnet. Selv, hvis vi får regn nu, kan det ikke redde ret meget, da kernernes udvikling er stoppet,« fortæller Niels Arve Pedersen. Han driver i alt 400 hektar, og høster lige nu på de lette jorde, som lider mest under tørken.

»Men vi har også lavtliggende marker på meget fed jord, og her er der stadig håb om en fornuftig høst,« vurderer Niels Arve Pedersen.

lars.attrup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.