Arbejdsgivere tager lønudvikling roligt

De danske lønninger udvikler sig stabilt og forsvarligt, vurderer DA og DI oven på nye løntal med en årlig stigningstakt på 3,3 pct.

Trods økonomernes bekymring over de nye tal for lønudviklingen på det danske arbejdsmarked ser arbejdsgiverne på situationen med sindsro.

Både Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Dansk Industri (DI) vurderer, at udviklingen i de danske lønninger er stabil og forsvarlig. De giver således opbakning til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), der afviser, at de nye tal for lønudviklingen gør det nødvendigt med politiske indgreb.

Stabilt billede

»Vi synes faktisk, at det billede, som vi ser af lønudviklingen, er meget stabilt. Der er intet hverken overraskende eller bekymrende i de nye løntal. Der er intet i den aktuelle udvikling, som giver anledning til behov for indgreb,« siger direktør Kim Graugaard, DI.

Fra 1. kvartal til 2. kvartal er stigningstakten i den årlige lønudvikling i industrien vokset fra 2,6 pct. til 3,1 pct., men det er der ifølge Kim Graugaard intet overraskende i. Han forklarer, at de årlige lønforhandlinger ude på virksomhederne finder sted i marts, og derfor vil der være en stigning fra 1. til 2. kvartal.

Desuden forklares lønstigningen inden for industrien ifølge Kim Graugaard af, at mange medarbejdere arbejder over og derfor får overtidsbetaling, hvilket er med til at få stigningstakten i vejret.

Ingen bekymring

Lønudviklingen i byggeriet vokser stærkere end industrien og arbejdsmarkedet som sådan, men heller ikke det bekymrer Kim Graugaard.

»Jeg tror ikke, at udviklingen i byggeriet skal ses som et forvarsel om noget som helst,« siger han.

Samme vurdering har vicedirektør i DA Fini Beilin.

»Lønstigningstakterne har i en årrække ligget omkring 3 pct. om året i Danmark, og det forventer vi, at de vil blive ved med. Der kan selvfølgelig være udsving, som vi ser det inden for byggeriet, men her skal man huske, at byggeriet svinger mere end andre erhverv, og at det ikke er mange år siden, at lønudviklingen i byggeriet var direkte negativ,« siger Fini Beilin.

Behov for reformer

Dermed ikke sagt, at både DA og DI ikke har råbt på behovet for reformer af både arbejdsmarked og skatten, som kan skaffe flere i arbejde, men de seneste løntal er ikke en særskilt begrundelse for at gribe ind, fastslår Fini Beilin.

»Der er behov for at skaffe mere arbejdskraft, både faglært og ufaglært, og der er behov for at gøre noget, men lønudviklingen som sådan er forklarlig og karakteriseret ved, at dansk økonomi er en lavinflationsøkonomi,« siger Fini Beilin.

dorte.boddum@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.