Pengene bestemmer over patienterne

Der er en nær sammenhæng mellem patienters uafsluttede økonomiske sager - f.eks. mod deres forsikringsselskaber - og deres chancer for at blive raske igen. Det mener en overlæge at kunne påvise med en undersøgelse af godt 1.100 nordjyder med ondt i ryg og nakke.

Mange patienter holdes fast i deres sygeroller i håb om at få høje erstatninger, som de kun kan få, hvis de forbliver i sygerollerne.

Det mener ledende overlæge på reumatologisk afdeling på Sygehuset Vendsysssel i Hjøring, Claus Rasmussen.

I syv år har han forsket i sammenhæng mellem økonomisk kompensation til patienter og helbredelse, og han mener at kunne påvise en markant forskel i helbredelse mellem de patienter, der har mulighed for at få udbetalt erstatning f.eks. fra arbejdsskader, og dem, der ikke har.

Hans forskning tager bl.a. udgangspunkt i en undersøgelse omfattende knap 1.200 nordjyske patienter med samme lidelser og symptomer.

De 782 af patienterne havde ikke en økonomisk sag kørende, og 48 pct. af dem fik det »meget bedre« i løbet af et år.

Det gjaldt derimod kun 17 pct. af de 336 patienter, der havde udsigt til at få udbetalt erstatning i forbindelse med arbejdsskade-, ulykkes- eller ansvarsforsikringer - eller som søgte om pension eller forhøjelse af pensionen.

»Alle patienter havde samme medicinske prognoser fra starten. Alligevel er der tale om uforklarlige, men ekstreme forskelle i de to grupper,« siger Claus Rasmussen.

»Jeg mistænker sjældent patienter, hverken for at lyve eller at overdrive deres symptomer. Men undersøgelserne tyder desværre på, at erstatningssystemet forhindrer de raskmeldinger, som man ser hos sammenlignelige patienter uden udsigt til erstatninger. Jeg er bevidst om, at jeg lægger mig ud med både patientforeninger, fagforeninger og erstatningsadvokater ved at påstå, at de ofte anbefaler patienter at gå efter pengene i stedet for hurtigst muligt at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Men tallene påviser et endog meget stort misforhold, der kun kan skyldes, at patienterne forhindres i at blive raske,« siger Claus Rasmussen.

Erstatningsadvokat og medlem af bestyrelsen for advokaternes arbejdsgruppe for erstatnings- og forsikringsret Axel Grove drager tallene i tvivl og afviser kraftigt beskyldningerne mod advokater.

»Patientundersøgelsen sammenligner for mig at se æbler og pærer. Der er statistiske huller nok til at fylde en velvoksen si,« siger Axel Grove.

»De to undersøgte grupper vil typisk have forskellige skadesårsager, der selvfølgelig påvirker sygedomsforløbet. Det fremgår ikke, hvornår den økonomiske sag er startet. Erstatningssagerne vil typisk starte sent i forløbet, og dermed vedrøre de alvorligste og mest langvarige skader,« siger Axel Grove.

bo.joergensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen