Skatteekspert: Violinist får hård behandling af Skat

Skattesag: Nikolaj Znaider, der er verdenskendt violinist, er ifølge en skatteekspert i den liberale tænketank Cepos udsat for forskelsbehandling af Skat.

Artiklens øverste billede
Skat kører i øjeblikket en sag i Landsskatteretten mod violinist Nikolaj Znaider, som Skat påstår var skattepligtig i Danmark for perioden 2006-2010, fordi han under ophold i Danmark antages at have forberedt sig til nogle af sine talrige koncerter i udlandet. Foto: Carsten Bundgaard/Polfoto

Den danskfødte verdensstjerne Nikolaj Znaider er ifølge seniorkonsulent Henriette Kinnunen fra den liberale tænketank Cepos udsat for en behandling i Skat, der er langt hårdere end den, som statsministerens mand, Stephen Kinnock, var udsat for i sin meget omtalte skattesag.

Nikolaj Znaider er kommet i Skats søgelys i forbindelse med Projekt Money Transfer, der ligeledes førte til en meget omtalt skattesag mod fotomodellen Camilla Vest og golfspilleren Søren Hansen. Skat kører i øjeblikket en sag i Landsskatteretten mod Nikolaj Znaider, som de påstår var skattepligtig i Danmark for perioden 2006-2010, fordi han under ophold i Danmark antages at have forberedt sig til nogle af sine talrige koncerter i udlandet.

»Skat mener, at Znaider i perioden var skattepligtig, fordi han under ophold i Danmark havde øvet sig på sin violin eller på anden måde forberedt sig til sine koncerter. Det virker, som om Skat ikke bruger identiske kriterier her som i sagen omkring Stephen Kinnock. Her har statsministeren udtalt i interviews, at hendes mand hver weekend var hjemme hos sin familie i København. Han var direktør i World Economic Forum. I den position virker det sandsynligt, at han i et vist omfang ville have behov for i professionelt ærinde at ringe, læse eller skrive e-mails eller måske se på nogle dokumenter under sit ophold i Danmark. Det må Skat så kontrollere ved at få adgang til mailkonti, kalenderoptegnelser og detaljerede lister over førte telefonsamtaler,« siger Henriette Kinnunen.

Det virker, som om Skat ikke bruger identiske kriterier her som i sagen omkring Stephen Kinnock.

Henriette Kinnunen, , seniorkonsulent, Cepos

Hun har forud for sin ansættelse som skattespecialist hos Cepos som jurist været tilknyttet Bech Brun Advokatfirma som vidensmedarbejder inden for det skattefaglige, og før det har hun været ansat 10 år i Skat som henholdsvis presserådgiver, jurist og projektleder.

Hos Cepos er hun forfatter til en lang analyse om henholdsvis Stephen Kinnocks og fotomodellen Camilla Vests skattesag. Sidstnævnte blev i første omgang idømt en bøde på 6,6 mio. kr. og 21 måneders fængsel for at have unddraget sig at betale skat i Danmark i perioden fra 2001 til 2006. Da sagen om Stephen Kinnock eksploderede i medierne, ankede Vests advokater dommen fra byretten. Vest blev efterfølgende frikendt netop på baggrund af sagen omkring Stephen Kinnock.

Tvivl om grundighed

Ifølge Henriette Kinnunen er der intet, som i dag er kendt fra sagen omkring Kinnock, der tyder på, at Skat har gået rigtig tæt på for at tjekke udsagnene fra statsministerens mand om, at han kun havde besvarede enkeltstående telefonopkald og e-mails under sine ophold i Danmark.

»Hvis man vitterligt mener, at det, at en violinist øver sig på sin violin, kan føre til skattepligt, må man også mene det samme om fodboldspillere, der under ophold i Danmark holder sig i form med løbeture. Eller for den sags skyld en fotomodel, som taler med en agent om kommende aftaler. Der er efter min mening ikke tale om rimelighed her. Det virker ikke, som om Kinnock og Znaider behandles efter samme principper.«

160 dage i Danmark

Skat anklagede tilbage i december 2011 Nikolaj Znaider for med forsæt at have unddraget sig skattepligt i Danmark ved i perioden 2006-07 at have opholdt sig lige over 180 dage i Danmark. Efterfølgende blev perioden skåret ned til 160 dage. Men nu med ikke tilladt arbejde. Eller som det hedder i en skrivelse til Landsskatteretten fra november 2013:

»Skat kan i den forbindelse henvise til en artikel i Berlingske af 5. februar 2007, hvoraf fremgår, at Nikolaj Znaider øver mange timer hver dag ... Det er således en forudsætning for klagers varetagelse af sit erhverv, at han øver sig dagligt på violinen i mange timer.«

Selv om Skat blødte reglerne op efter Camilla Vest-sagen og tillod op til 10 dages dansk arbejde inden for 12 måneder, kunne det ifølge Skat ikke ændre noget for Znaider, der havde været for flittig på violinen.

Skat har over for Jyllands-Posten understreget, at man er afskåret fra at udtale sig om den konkrete sag, da man er underlagt tavshedspligt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.