• Opdateret 29/09/2014 kl. 12:29

Slagsmål om 70 mio. kr. afgøres snart

Indædt kamp om lille forsikringsselskabs formue nærmer sig målstregen.

Artiklens øverste billede
I 2012 afsatte Finanstilsynet Brandkassens mangeårige formand. Det skete bl.a. med henvisning til reglerne om bonusudbetalinger. Arkivfoto: Torben Åndahl

Efter en årrække med beskyldninger om valgsvindel og tyveri efterfulgt af fyringer og politianmeldelser nærmer slagsmålet om formuen på 70 mio. kr. i det lille forsikringsselskab Brandkassen sig nu en afgørelse.

Det fortæller advokat Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, der er indsat som en af to likvidatorer i selskabet.

»Det er lidt af et puslespil, fordi det i høj grad handler om en valghandling, der skete tilbage i 2011. Det er ikke alles hukommelse, der er lige god om sagen, men vi skal nok finde en løsning, og forhåbentlig inden sommerferien,« siger Boris Frederiksen.

Valget, som kuratoren ser nærmere på, blev i sin tid dækket indgående i Jyllands-Posten. En række kunder i Brandkassen mente, at bestyrelsen med formanden i spidsen dels udbetalte sig selv for fine honorarer, dels planlagde at uddele selskabets formue på en måde, der ville favorisere bestyrelsen og dens familiemedlemmer.

Midt i det hele trådte Finanstilsynet ind i sagen, og gennemtvang det første reelle valg til selskabets delegeretforsamling siden 1975. Men spørgsmålet har siden været, om valget nu også endte med at være helt fair – for kort før der skulle stemmes, dukkede en masse små, nye kunder op.

En undersøgelse fra tilsynet har siden påpeget, at de nye kunder betalte meget små præmier, alle stemte for de siddende delegerede, der dermed lige akkurat vandt valget – og at de genvalgte delegerede derefter modtog gavekort, der svarede til det beløb, der kom ind i præmier.

I 2012 afsatte tilsynet så Brandkassens mangeårige formand. Det skete bl.a. med henvisning til reglerne om bonusudbetalinger. Formanden havde modtaget mere i bonus end sin faste løn, samt løbende over en årrække betalt sig selv mere, end Brandkassen havde i overskud.

Bestyrelse fyret

Formanden blev kort efter afløst af sin søn, der arbejdede på at omdanne selskabet til en fond ledet af dele af den siddende bestyrelse.

Det ville have bragt Brandkassen bort fra Finanstilsynets område, men kun få dage før hamskiftet fyrede tilsynet hele bestyrelsen og politianmeldte flere af medlemmerne. I stedet for at blive til en fond blev selskabet sat under likvidation.

Til frygt for den gruppe af kunder, der længe havde klaget over ledelsen, blev Brandkassens advokat, Steen Jensen fra Bech Bruun, der også var valgformand ved det omstridte valg i 2011, også udpeget som likvidator sammen med Boris Frederiksen.

Bech Bruun-advokaten kommer dog ikke til at undersøge det valg, han selv stod for.

»For at undgå misforståelser er det aftalt, at undersøgelserne ligger hos Kammeradvokaten. Det er klart, at hvis de skal være uhildede, er det bedst,« siger Boris Frederiksen.

Det skaber håb hos den gruppe af kunder, der tabte valget tilbage i 2011.

»Jeg håber på en afgørelse snart på det her lange, lange forløb. Vi har tiltro til, at Kammeradvokaten kommer frem til en fornuftig løsning,« siger Per Madsen, der længe har fulgt sagen som talsmand for den oprørsgruppe af kunder, der tabte det omstridte valg i Brandkassen tilbage i 2011.

Svar på kritik

Hos Bech Bruun forventer Steen Jensen selv, at han vil blive inddraget i vurderingen igen, når undersøgelsen af valget er slut. Og så går advokaten i rette med den kritik, der har været af ham:

»Jeg har været advokat for et selskab, hvor jeg har løst nogle juridiske opgaver. Nu er jeg sammen med Boris Frederiksen så selskabets ledelse. Den kritik, som nogle kunne have lyst til at rette mod den tidligere ledelse, må man pege mod dem. Men der er ikke pr. automatik grundlag for at kritisere nogen, der har rådgivet den tidligere ledelse,« siger Steen Jensen.

GENMÆLE:

Jyllands-Posten skrev ”Slagsmål om 70 mio. kr. afgøres snart” om forsikringsselskabet Brandkassen i likvidation. Her stod, at Finanstilsynet afsatte den daværende bestyrelsesformand i 2012. Det er ikke korrekt. Han gik selv. Pressenævnet kritiserer Jyllands-Posten for ikke at tjekke denne og andre oplysninger. Se Pressenævntes fulde kendelse her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.