Præmien var en kæmpe regning

Skat: Stensballegaard Golf vandt over Skat i to instanser. Det blev dyrt.

Artiklens øverste billede
Selv om direktør for golfselskabet Stensballegaard Golf A/S, grev Henrik Ahlefeldt- Laurvig, har fået medhold ved to retsinstanser, opretholder Skat et millionkrav mod selskabet. Foto: Christian Klind Sølbeck

Han taler om bananrepublik og Putin-tilstande på skatteområdet, efter at han har været i nærkontakt af tredje grad med Skat.

I over to år har han ligget i slagsmål med Skat som direktør i golfselskabet Stensballegaard Golf A/S, efter at Skat helt uventet for ham og selskabets rådgivere rejste et krav på 2.184.340 kr. Han har kæmpet sagen på vegne af selskabet i Landsskatteretten og i Vestre Landsret og har vundet begge sager. Alligevel står han nu tilbage med en kæmpe regning.

»Et lille selskab bliver jaget i den store mølle af Skat, som har ubegrænsede midler. Det er da vanvittigt, at vi ikke får dækket vores omkostninger, når vi vinder to gange, og det er dér, mit blodtryk stiger til store højder,« siger Henrik Ahlefeldt-Laurvig.

Ahlefeldt-Laurvig-familien ejer Stensballegaard Gods ved Horsens, og i 2004 besluttede familien at lave en golfbane, fordi Horsens by efterhånden havde bredt sig så meget, at det kunne blive et problem på sigt at drive egentligt landbrug på en del af godsets jorder.

Jeg var ved at falde ned af stolen. Vi havde slet ikke pengene, så hvis vi skulle betale, måtte vi lukke selskabet.

Henrik Ahlefeldt-Laurvig, greve, direktør, Stensballegaard Golf A/S

For at skaffe penge til at etablere golfbanen blev det besluttet at stifte et selskab og sælge aktier til passionerede golfspillere og for disse penge skabe et eksklusivt 27 hullers golfanlæg designet af en internationalt anerkendt golfbanedesigner.

Selskabet blev stiftet i 2006, der blev udarbejdet et prospekt, og salget gik i gang. Så langt så godt.

Et mentalt slagtilfælde

I 2011 fik selskabets direktør, Henrik Ahlefeldt-Laurvig, imidlertid et mentalt slagtilfælde, da der dumpede et brev ind fra Skat i Horsens. Ifølge Ahlefeldt-Laurvig indeholdt det blot en lakonisk meddelelse om, at der skulle betales moms af de aktier, som selskabet havde solgt, og der var vedlagt et girokort på godt 2 mio. kr.

»Jeg var ved at falde ned af stolen. Vi havde slet ikke pengene, så hvis vi skulle betale, måtte vi lukke selskabet,« siger han.

Efter at have rådført sig med en advokat besluttede Stensballegaard Golf A/S at indbringe sagen for Landsskatteretten.

Ifølge Henrik Ahlefeldt-Laurvig havde ingen set kravet komme. I momsloven hedder det nemlig, at der ikke er moms på aktier, men Skat havde en anden opfattelse, fordi det i prospektet hed, at købet af aktier skal være båret af et ønske om at sikre sig ret til at spille på golfanlægget, og at aktien rent faktisk udløste denne ret, hvis man samtidig tegnede et kontingent.

Dermed var der reelt tale om en momspligtig ydelse, konkluderede Skat.

Landsskatteretten var uenig:

»Dermed skal selskabets salg af aktier ikke anses for en momspligtig leverance,« konkluderede Landsskatteretten.

Men for Skat og Skatteministeriet var der tilsyneladende tale om en helt principiel sag, og derfor besluttede Skatteministeriet at indbringe sagen for de rigtige domstole, så sagen landede i Vestre Landsret.

Samme resultat

Landsretten kom i januar frem til præcis samme resultat og pålagde Skatteministeriet at betale sagsomkostninger fra landsretssagen til modparten på 125.000 kr.

Men Stensballegaard Golf havde haft advokat- og revisoromkostninger på 700.000 til 800.000 kr. på at forsvare sig mod Skat – ud over den tid, som Henrik Ahlefeldt-Laurvig selv har brugt.

Og greven er rasende:

»Én ting er, at Skat rejser en sag. Det synes jeg for så vidt er helt fint. Men når vi så vinder ved to instanser, er det helt ude i hampen, at vi sidder tilbage med så store omkostninger. Der er ikke én, der har skænket det en tanke, at der skulle kunne være moms på aktier,« siger han.

Normalt kan et selskab trække udgiften fra i skat, men Stensballegaard Golf A/S kører med underskud, og selv hvis selskabet havde haft mulighed for at udnytte fradraget, ville det stadig ikke være rimeligt, mener Henrik Ahlefeldt-Laurvig.

Han fortæller, at familien har lånt selskabet penge for at kunne betale regningen. Ellers havde en konkurs i selskabet været en reel trussel.

Kom det bag på dig, at der ikke var omkostningsdækning?

»Nej, det vidste jeg godt. Det var jo Lars Løkke, der afskaffede det. De borgerlige har lavet mange ulykker også med afgifter, som Helle Thorning-Schmidt nu har afskaffet. Nu mangler hun så at fjerne den her, for der er ikke nogen, jeg har talt med, som ikke synes, det er fuldstændigt urimeligt,« siger han og fortsætter:

»Det er en bananstat værdigt eller sådan noget, som Putin kunne finde på. Men at et lille firma i en retsstat som Danmark bliver udsat for at få sådan en regning efter at have vundet over Skat to gange, det er vanvittigt.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.