Steffen Buhrkal er dømt for hvidvask: »Familie og venner kalder mig for terroristen«

For 66-årige Steffen Buhrkal fra Tåsinge har kampen mod hvidvask hidtil været noget, han har fulgt i medierne. Sådan er det ikke længere.

Steffen Buhrkal, indehaver af handelsfirmaet FMM, mener, at kampen mod hvidvask har nået et omfang, hvor det truer den sunde fornuft. Foto: Brian Karmark

Steffen Buhrkal er ejer og eneste ansatte i handelsvirksomheden FMM ApS – og så er han stemplet af det officielle Danmark som noget nær terrorist.

Sådan føler han det i hvert fald, efter at han i foråret fik en bøde for overtrædelse af hvidvaskloven, fordi han i slutningen af 2018 solgte brugt køleudstyr til to firmaer i henholdsvis Sudan og Uganda.

»Jeg har altid betragtet mig selv som en ærlig person, der følger reglerne til punkt og prikke. Nu er jeg så stemplet som hvidvask-forbryder. Det er det, der rammer mig. At der er sået tvivl om min ærlighed,« siger Steffen Buhrkal henover en kop kaffe ved spisebordet i hjemmet på Tåsinge.

Det var her, at sagen tog sin begyndelse i marts i år.

Den driftige forretningsmand driver FMM ApS fra hjemmeadressen. Bag de tre bogstaver gemmer sig en virksomhed, som fortrinsvis beskæftiger sig med kommissionssalg af især maskiner fra fødevareindustrien, som Steffen Buhrkal finder på ture rundt i Danmark.

»Det er godt for miljøet, fordi maskinerne får et nyt liv i stedet for at blive skrottet. Det er også godt for køberne, da de så kan starte op for små penge,« forklarer han tydeligt tilfreds med forretningskonceptet.

Den 12. marts er han i Hirtshals, da mobilen ringer. Det er hans kone Inge, der netop er kommet hjem fra arbejde.

Hun har tømt postkassen, og nu står hun pludselig med en håndskreven besked kradset ned på en linjeret A4-side. Beskeden er kort: ”Ring venligst til SØIK. Anledning: Mulig overtrædelse af hvidvasklov.”

»Jeg tog et billede af beskeden og sendte til Steffen. Han var dybt rystet,« siger Inge og kigger over på sin mand.

Forkortelsen SØIK dækker over Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet – i daglig tale bagmandspolitiet.

Jeg går ud fra, at når et kølefirma køber køleudstyr, så er det ikke hvidvask, men fordi de har brug for udstyret. Også selv om de er fra Sudan og Uganda.

Steffen Buhrkal, ejer og eneste ansatte i FMM ApS

I politisammenhæng er SØIK det tunge skyts, der tages i brug, når der skal ryddes op efter banditter i habitter eller granskes hvidvask-sager som f.eks. milliardsagen i Danske Bank eller sagen om Nordeas mulige hvidvask for store millionbeløb i en nu lukket filial på Vesterport i København.

Nu var turen altså kommet til Tåsinge og Steffen Buhrkal.

To dage efter at SØIK har kørt forgæves til Tåsinge, får den 66-årige handelsmand et opkald fra den kriminalassistent, der havde lagt en besked.

»Han forklarer, at han kan se, at jeg har solgt noget udstyr til et par firmaer i udlandet. Det kan jeg kun bekræfte, men jeg er samtidig forbavset. Jeg havde jo bare afleveret mine fakturaer og indbetalinger i banken, som jeg plejer, og så pludselig ringer SØIK. Det virker helt DDR-agtigt,« siger Steffen Buhrkal og flytter sig på spisebordsstolen.

De afrikanske firmaer har købt køleudstyret kontant under et besøg i Danmark. Tiltroen til banksystemerne kan i flere afrikanske lande ofte ligge på et lille sted, forklarer han.

Derfor er kontanthandler i Afrika meget almindelige. Herhjemme kolliderer de til gengæld med hvidvaskloven, hvis betalingen er på mere end 50.000 kr.

»Under snakken borede kriminalassistenten fra SØIK meget i, om jeg kendte til hvidvaskreglerne,« fortæller Steffen Buhrkal og skuer ud over skovbevoksningen, der begynder, hvor havens græsplæne stopper.

»Men det gør jeg ikke. Jeg har godt hørt om hvidvask i forbindelse med både Danske Bank og Nordea, men jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at det var noget, der ville ramme mig,« siger han og smiler nærmest forlegent.

Steffen Buhrkal er kommet i klemme i hvidvask-reglerne, fordi han har solgt brugte kølemaskiner kontant til kunder i Afrika. Men det betyder jo ikke, at jeg medvirker til hverken hvidvask eller støtter terror, siger den 66-årige virksomhedsejer. Foto: Brian Karmark

Steffen Buhrkal bliver sigtet for hvidvask, og på et splitsekund går kampen mod hvidvask og dunkle pengeoverførsler til kriminelle og internationale terrornetværk fra at være noget, den rolige tøsing alene har fulgt i medierne, til at være noget helt håndgribeligt, men samtidig nærmest uvirkeligt.

»Jeg føler overhovedet ikke, at jeg har gjort noget forkert. Jeg går ud fra, at når et kølefirma køber køleudstyr, så er det ikke hvidvask, men fordi de har brug for udstyret. Også selv om de er fra Sudan og Uganda,« siger Steffen Buhrkal og tilføjer, at han på intet tidspunkt har forsøgt at skjule hverken handlerne eller det faktum, at de brugte maskiner blev købt kontant.

Han forklarer, at han derimod afleverede pengene i sin lokale bank, hvor han – selv om han er et kendt ansigt – også afleverede en kopi af sit pas, en kopi af sit sygesikringsbevis og en kopi af fakturaerne fra de to handler, hvor det klart fremgår, at handlerne er sket kontant.

»Det er ren standardprocedure,« forklarer Steffen Buhrkal om de mange kopier til banken.

Men også en fremgangsmåde han kalder direkte tåbeligt, hvis han vitterlig ville hvidvaske penge.

Mens hvidvasksagen mod Danske Bank har trukket et årelangt spor, uden at politiet har haft hverken bødeblokken eller håndjern fremme, tager det SØIK mindre end to uger at afgøre Steffen Buhrkals sag.

13 dage efter at SØIK afleverede en krøllet besked i postkassen hos FMM ApS på Tåsinge, dukker der et samlet bødeforelæg op på 31.900 kr. for overtrædelse af loven om »forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme«.

De 29.000 kr. er en bøde til firmaet, mens han selv idømmes en bøde på 2.900 kr. for at have taget imod 211.206,87 kr. kontant.

Steffen Buhrkal husker tydeligt sin første reaktion: »Jeg tænkte: Det er noget lort. Det æder hele fortjenesten op. Men jeg kunne jo godt regne ud, at der ikke var noget at gøre ved det.«

Det samme forklarede en advokat i Svendborg, som han opsøgte. Derfor valgte han at betale bøderne.

»Men det er vanvittigt. Jeg synes faktisk, at jeg er blevet straffet for at være ærlig,« siger Steffen Buhrkal, som undrer sig over hele forløbet og ikke mindst de regler, som politikerne har strikket sammen i kampen mod hvidvask.

Jeg synes, at det er unødvendigt med så stor en bøde, bare fordi jeg har modtaget flere kontanter, end man har fastsat på Christiansborg.

Steffen Buhrkal, ejer og eneste ansatte i FMM ApS

Grundlæggende er han enig i, at hvidvask skal bekæmpes. Men set fra Tåsinge virker det bare som om, at man skyder gråspurve med kanoner i jagten på hårdkogte kriminelle.

»Konsekvensen fremover bliver, at jeg må lade sådan en handel ligge, og det gavner jo hverken firmaerne i Afrika, miljøet, forretningen Danmark eller mig,« siger han og tilføjer:

»Jeg tvivler på, at politikerne har tænkt det her igennem.«

Er du sur?

»SØIK har bare gjort det, de skal. Men jeg er sur på politikerne og systemet. Jeg synes, at det er unødvendigt med så stor en bøde, bare fordi jeg har modtaget flere kontanter, end man har fastsat på Christiansborg. Men nu kender jeg i hvert fald reglerne,« siger han med et smil på læben.

Steffen Buhrkal er langt fra den eneste, der fik besøg af SØIK for brud på hvidvaskreglerne den 12. marts.

Samme dag var SØIK på besøg seks steder i Jylland og et sted på Sjælland, fortalte kriminalassistenten til Inge og Steffen Buhrkal i forbindelse med deres sag.

I dag ved Steffen Buhrkal fortsat ikke, om han blev anmeldt af sin bank, eller om det er længere oppe i systemet, at de to handler har givet nogen troen på, at han i bund og grund agerer på vegne af et kriminelt netværk.

»Men det er også lige meget. De 31.900 kr. er et bump på vejen, og heldigvis er ingen døde,« siger Steffen Buhrkal.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.