Frivillige pynter skov til festival: »Vi skal nok nå det«

Hundredvis af frivillige medhjælpere har brugt sommerferien på at bygger boder, restauranter og scener, som skal stå klar, når porten til Smukfest åbner på onsdag. Men der er langt igen.

Artiklens øverste billede
Julie Schmidt Laursen (tv.) Anna Victoria Würtz Jespersen har været gennem vejrmæssigt meget forskellige vagter. Nu kan de se frem til en festival uden pligter. Foto: Liv Kastrup

Himlen over Skanderborg Dyrehave spiller på hele registret. Det ene øjeblik tømmer mørke skyer deres våde indhold ud over de mange frivillige, som er ved at pynte op til Smukfest i næste uge. Det næste trænger smalle solstriber som lyssværd gennem bøgetræernes enorme kroner og skaber deres eget naturlige lysshow i skovbunden. En hidsig rundsav vræler til rytmiske, tunge hammerslag og varsler rockens snarlige indtog i skoven.

Bag de store, sorte bøgescener er stedfortrædende formand for Orange Område Christian Egsdal ved at aflevere en bunke krydsfinerplader med en teleskoplæsser. Her – en uge inden festivalstarten på onsdag – tegner konturerne af en festplads sig, men der mangler lidt finish. Faktisk rigtig meget.

»Bare rolig. Vi skal nok nå det,« lover Christian Egsdal.

»Lige nu er der omkring 300 i skoven. I weekenden kommer vi op på 800-900, og så bliver der arbejdet i gennem. I det mindste får vi det til at se færdigt ud. Det kan godt være, at der bliver lidt, som skal laves efter åbningen.«

Sommer i skoven

Christian Egsdal bor i Randers, men har nærmest tilbragt sommeren i skoven. I Kristi himmelfartsferien var han med til at rejse de nye Bøgescener. En uge senere rykkede han mere permanent til Skanderborg, hvor han ofte har overnattet på en madras i en container.

»For mig er det en slags sommerferie, og jeg elsker det,« forsikrer han.

»Jeg er efterhånden på fornavn med omkring 100 andre her. Jo flere man kender, des sjovere bliver det.«

Christian Egsdal har været frivillig siden 2008. Han er udlært tømrer og har både sat solskærme op og taget mål til køkkener i sine seneste civile job. I øjeblikket er han uden arbejde, og derfor har han kunnet fokusere på festivalopbygningen omkring Bøgescenerne. Her er der rejst 18 barer – bl.a. Royal Hill og Champagnebaren – og ni madboder.

På grund af sceneudvidelsen – Bøgescenerne blev inden coronanedlukningen flyttet 45 m tilbage – er der blevet mere plads foran scenerne. Derfor er flere boder blevet udvidet.

»Det betyder, at det ikke er helt samme fremgangsmåde som sidste gang i 2019. Mange ting er blevet rykket lidt og er nu større, så det kræver lidt ekstra arbejde. Skovskadestuen, som plejer at ligge lige derhenne, er helt væk og ligger nu i Sherwood-området.«

Hygge og samvær

Omkring 500 medhjælpere har de seneste uger givet en hånd med i form af 42 timers arbejde i bytte for et festivalarmbånd. Arbejdsdagen er typisk kl. 8-20, men nogle gange kan det trække ud.

»Ofte er jeg først færdig ved 21-22-tiden, og så er det hyggeligt at få en fyraftensøl. Men vi forsøger at undgå, at medhjælperne får alt for lange dage. Det er vigtigt, at der også er plads til hygge og socialt samvær. Så er man også indstillet på at give lidt ekstra og, ikke mindst, at komme igen til næste år.«

Christian Egsdal skal ikke arbejde under festivalen. Her har han tænkt sig at hygge sig med mange af de medhjælpere, som han har lært at kende gennem årene.

»Vi samles i medhjælperområdet og holder fest. Det plejer at være nogle fantastiske dage med masser af sjov. Bagefter skal det hele pilles ned, og når vi er færdige, tager jeg på ferie.«

I backstageområdet er altmuligmand Marcus Høeg fra Hørning i færd med at lave en rampe til transport af drikkevarer og mad til musikerne. Han er 19 år og havde allerede sin frivilligdebut på festivalen for fem år siden.

Rig flaskedreng

»Jeg samlede flasker og tjente 2.400 kr. Nu får jeg et armbånd for indsatsen,« fortæller han og erkender, at udbyttet ud fra en økonomisk betragtning var bedre som flaskedreng.

»Jeg kunne godt have tjent pengene til et armbånd på en mere effektiv måde, men jeg vil gerne bidrage med det, jeg nu kan. Jeg har haft et multiservicefirma, hvor jeg har lavet alle mulige opgaver, så jeg kan lidt af hvert. Det giver god mening for mig,« erklærer Marcus Høeg.

Han har haft nogle hyggelige dage som frivillig i skoven og ser frem til at tage del i selve festivalen.

»Det glæder jeg mig til, selv om jeg ikke har lagt planer. Egentlig ved jeg kun, hvad jeg ikke skal, og det er at se Justin Bieber. Ham er jeg ikke særlig vild med.«

Skiftende temperaturer

Mens der arbejdes inde på pladsen, holder omkring 10 medhjælpere vagt ved indgangene. Julie Schmidt Laursen, 26, og Anna Victoria Würtz Jespersen, 25 – begge fra Aarhus – har tjansen ved hovedindgangen, Sherwood, hvor de bl.a. tjekker, at bilister, som vil forbi, har de nødvendige køretilladelser.

Vagterne er på tre gange 14 timer, og ifølge Anna Victoria Würtz Jespersen har det i år været under meget skiftende vejrforhold.

»Temperaturen har varieret mellem 16 og 36 grader. Sidste onsdag var der rigtig varmt, da vi blev ramt af hedebølgen,« fortæller hun.

Denne dag er kvindernes sidste i plasticstolene under den hvide pavillon. Herefter er medhjælperarmbåndet tjent hjem, og der er god mulighed for at komme frisk og veludhvilet til festival.

»Jeg glæder mig allermest til den særlige stemning, som er på Smukfest. Det har været rart at kunne følge med i, hvordan det hele skyder op. Nu bliver det til noget,« siger Julie Schmidt Laursen.

Lang pause

Hun refererer til corona-aflysningerne i 2020 og 2021, som har resulteret i en lang og uønsket festivalpause på tre år.

»Sidste gang var vi 22-23 år. Nu er vi 25-26 år og et andet sted i vores liv, men vi bliver nødt til at fortsætte, hvor vi slap, for der er så meget, der skal indhentes,« siger Julie Schmidt Laursen.

»Det har været et stort savn. Jeg kan godt mærke, at der er en længsel efter at komme i skoven igen og høre noget god musik.«

Anna Victoria Würtz Jespersen tilføjer:

»Folk er bare så glade. Det er så hyggeligt at gå rundt med sine venner og lytte til forskelligt musik. Jeg glæder mig helt vildt.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.