»Vi skal overskride nogle grænser for, hvad et traditionelt museum kan«

Museum Jorn tænker vildt, bredt, måske også højt og vil med en ny bygning være det nye vartegn i Silkeborg.

Artiklens øverste billede
»Det er rummelighed, man demonstrerer med disse visualiseringer, ikke arkitektur,« siger direktør Jacob Thage, Museum Jorn, og kalder tegningerne en visualisering af museets vision. Illustration: Arkitema

Visionerne fejler ikke noget hos Museum Jorn i Silkeborg.

Museet er ved at vokse ud af sine bygninger, der blev indviet i 1982 og blev udvidet med en tilbygning i 1998, på Gudenåvej.

Så nu tænker museet stort, vil have nye bygninger, der skal være et arkitektonisk vartegn for byen og stedet, hvor mennesker mødes. Alt sammen til en pris, der sniger sig op på godt en halv mia. kr.

Derfor har det fået arkitektfirmaet Arkitema til at visualisere, hvor meget sådan et museum vil fylde i bybilledet i Silkeborg. Det sker med hjælp fra Realdania og Silkeborg Kommune.

Ud over museets udstillinger og aktiviteter vil en ny museumsbygning komme til at huse bl.a. tilhørssted, fælles værksteder og café for Silkeborgs borgerrettede tilbud. Illustration: Arkitema

En vision

»Det er ikke arkitektur, og man må ikke tro, at det er sådan, at museet kommer til at se ud. Det er et koncept – en visualisering af visionen. Her kan vi se, hvad museet kommer til at fylde, hvis vi gennemfører det. Det er for at kunne se rummeligheden af vores vision,« siger museumsdirektør Jacob Thage.

»Vi ville gerne se, hvordan man oversætter vores – nogle gange – vilde idéer til noget rummeligt: Hvor højt og hvor bredt skal det være, og hvad skal det rumme, hvis alle skal føle sig velkomne. Vi skal overskride nogle grænser for, hvad et traditionelt museum kan, hvis vi skal nå vores mål om at være et omdrejningspunkt for byens liv – og det skal vi. Det er en del af meningen med at flytte.«

En anden del er, at den nuværende bygning om få år ikke længere er brugbar, siger han.

Den mest velegnede placering for et nyt Museum Jorn er på den nuværende parkeringsplads vest for rådhuset ved Silkeborg Langsø, siger Jacob Thage. Illustration: Arkitema

»Der er mange, mig selv inklusive, der holder af den nuværende bygning, men den lever ikke op til de minimumskrav, der er til et museum i dag. Vi har også brug for væsentligt mere plads. Vi har en af Danmarks mest betydelige kunstsamlinger,« siger Jacob Thage.

»Museum Jorn låner tre gange så mange værker ud, som samtlige andre danske kunstmuseer tilsammen. Det viser, hvor attraktiv samlingen er. Den bliver hele tiden større, fordi vi får mange gaver og også selv køber nye værker.«

Senest har den tyske kunstner Markus Lüpertz, der udstillede på Museum Jorn i 2019, doneret 53 værker – to monumentale malerier, 11 skulpturer og 40 tegninger – til museet.

Visionsbilleder af Nyt Museum Jorn i Silkeborg. Illustration: Arkitema

Vartegn på flere måder

Jacob Thage bruger ordet vartegn om den nye museumsbygning.

»Det betyder ikke, at det behøver komme op i højden – et vartegn kan godt være fladt. Men en vis højde skal vi have, hvis der skal være plads til Per Kirkebys kæmpestore malerier på 10 gange 20 meter,« siger han.

»Indholdet i sig selv er jo et vartegn, men der skal jo være en bygning rundt om, og det er ikke nødvendigvis en bygning, der er højere end rådhuset.«

Planen er, at museet skal bygges på den grund, der lige nu er p-plads ved siden af rådhuset, ned til Silkeborg Langsø. Formodentlig kan det stå klart i 2026-27, måske endda før, hvis det går hurtigere end forventet med at få fonde og lokale investorer til at yde deres bidrag til museet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.