Strandvandretur med fortælling

Artiklens øverste billede
Norsminde. Foto: Odder Museum

Torsdag aften byder Odder Museum på en guidet tur fra p-pladsen ved den gamle bro ved havnen i Norsminde og rundt langs kysten omkring Kysingnæs.

Undervejs fortæller naturvejleder Ole Sørensen om områdets lange historie, for her har der faktisk boet mennesker

siden Stenalderen.

»Norsminde betyder slet og ret norets eller fjordens munding, og tidligt har man set mulighederne i denne naturlige havn. Der blev udskibet masser af varer herfra, og i midten af 1800-tallet blev der bygget et pakhus på havnen, der en lang årrække også var en aktiv fiskerihavn. Selve fjorden har været dobbelt så stor, som den er i dag, men Frederiksdal-inddæmningen i 1800-tallet gjorde en del af den tidligere fjord til landbrugsland. Norsminde Kro er den ældste bygning i området og har en lang historie bag sig. Den stammer fra slutningen af 1600-tallet, og en lang årrække havde den tilladelse til at opkræve bropenge fra forbipasserende, der skulle til Aarhus,« fortæller Ole Sørensen på forhånd i en pressemeddelelse.

På turen rundt om Kysingnæs fortæller guiden også om den helt nye måde at se naturen på fra slutningen af 1800-tallet. Det var der, hvor danskerne opdagede, at kystens friske luft og havbade var sundt for helbredet. Det betød en helt ny måde at bruge de ellers øde strande og hedeområder på, og det førte med tiden til byggeri af de første badehoteller og sommerhuse.

Aftengåtur med frisk luft og fortællinger starter kl. 19 og varer et par timer – og foregår under de regler, der er for at samles mht. at holde afstand. Tilmelding senest onsdag på telefon 86 54 01 75. 75 kr. pr. person. Begrænset deltagerantal pga. coronarestriktionerne.ufno

Andre læser

Mest læste

Del artiklen