Odder Kommune vil have de unge med på råd

Et forum for unge skal være med til at styrke den demokratiske dannelse.

Artiklens øverste billede
Tidligere på året havde byrådet i Odder skiftet de vante rammer i byrådssalen på Odder Rådhus ud med Boulstrup Forsamlingshus, hvor de ville forsøge at skabe mere interesse for lokalpolitik, engagere og komme tættere på landsbyborgerne. Et lignende tiltag er nu i støbeskeen, hvor byrådet vil forsøge at række ud til de unge. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Skal Odders unge tages mere med på råd i fremtiden? Det spørgsmål skal Børne-, Uddannelses- og Kulturudvalget i Odder Kommune tage stilling til, når udvalget mødes mandag den 3. juni.

Idéen er at skabe et forum for de unge, som kan være med til at styrke den demokratiske dannelse samt engagement. De unge skal have mulighed for at få indflydelse på forhold, der har med deres dagligdag at gøre.

Forslaget har baggrund i den nye Børne- og Ungepolitik, hvori Odder Byråd har et ønske om, at børn og unge er aktive medborgere, der bidrager til fællesskabet.

Det, der skal diskuteres på det kommende møde, er desuden, i hvilken form de unge skal have en stemme.

Umiddelbart er der to modeller.

Det kan være i form af et ungdomsråd, der er et forum, hvor de unge er med til at iværksætte forskellige demokratiske, sociale og kulturelle aktiviteter og muligheder for kommunens unge borgere. Selve organiseringen i ungdomsrådet er ofte med en relativ løs struktur. Dog er der en bestyrelse, der udgør den daglige ledelse.

Ungebyråd

Den anden model er, som det f.eks. kendes fra Aarhus Kommune, etableringen af et ungebyråd. Her er grundtanken, at de unges idéer bringes mere direkte ind i det egentlige byråds arbejde. Og modsat ungdomsrådet, så er formen for ungebyrådet, at der typisk er krav om valg, sammensætning, antal møder og en ordnet relation til det ”rigtige” byråd. Ungebyrådet har til opgave at fungere som høringspart og give de unge mulighed for at stille ændringsforslag til emner på den ordinære byrådsdagsorden.

Hvis forslaget i sidste ende får tilslutning på byrådsmødet den 24. juni, bliver det Ungdomsskolen i Odder, som får til opgave at få enten et ungdomsråd eller ungebyråd op at stå.

luns

Andre læser

Mest læste

Del artiklen