Stor effekt af billigere færgebilletter

Odder og Samsø Kommuner er blandt de færge-kommuner i landet, som allerede nu mærker stor positiv effekt af statens landevejsprincip, der gør det billigere at besøge eller bo på blandt andet Tunø og Samsø.

Artiklens øverste billede
Det er vigtigt også for Tunø-færgen, at landevejsprincippet fastholdes og udvides med sommersæsonen. Foto: Carsten Lundager, Færgesekretariatet

Hvordan gør kommuner med småøer og ø-færger det mere attraktivt for turister at besøge øen, familier at bosætte sig på øen og virksomheder at drive deres forretninger på øerne? Hvad skal øer som Tunø og Samsø leve af om 5, 10 eller 20 år?

Vi kan se, at landevejsprincippet virker og har haft stor positiv effekt.

Uffe Jensen, borgmester i Odder

Spørgsmål som disse blev rejst i sidste uge, da Odder-borgmester Uffe Jensen (V) var vært på Tunø, da Færgesekretariatet for de 18 danske ø-kommuner holdt årsmøde.


Uffe Jensen kom i følge en pressemeddelelse fra Færgesekretariatet, ind på effekterne for Tunø og Odder Kommune af en af Færgesekretariatets mærkesager; nemlig statens såkaldte landevejsprincip, der blev indført i efteråret 2016 i form af lavere færgetakster.

»Vi kan se, at landevejsprincippet virker og har haft stor positiv effekt direkte på Tunøfærgens passagertal fra det blev indført i efteråret 2016. Det er utvivlsomt, at statens støtten til billigere billetter og godstakster, har haft stor betydning for Tunø og Tunø-færgen,« siger Uffe Jensen.

Odders borgmester kalder det ”afgørende”, at staten fortsætter og helst udvider landevejsprincippet, så det også gælder i højsæsonen til gavn for ø-turismen.

Samme erfaring og anbefaling har man på Samsø, hvis borgmester, Marcel Meijer (S), også deltog i Ø-færgernes årsmøde på Tunø.

»Landevejsprincippet har haft betydelige positiv effekt på Samsø, hvor de billigere færgebilletter har givet op til 30 procent flere turister på månedsbasis. Desuden har de lavere godstakster været kraftigt medvirkende til, at vi har kunnet bevare ca. 100 helårsarbejdspladser i landbruget og frugt- og grøntproduktionen - et i Samsø-målestok meget stort tal,« siger Marcel Meijer.

Møde på Christiansborg

Dagen efter årsmødet havde Marcel Meijer og fire andre ø-borgmestre i øvrigt foretræde på Christiansborg for Udvalget og Landdistrikter og Øer for at redegøre for de kontante erfaringer med landevejsprincippet, der lige nu er under evaluering i Indenrigsministeriet. En evaluering, som ø-kommunernes fælles Færgesekretariat har klare ønsker til udfaldet af:

»Det er meget vigtigt, at landevejsprincippet fastholdes og udvides med sommersæsonen, som endnu ikke er omfattet. Desuden er der behov for at justere systemet for støtten, så det kommer alle danske småøer til gavn, hvilket det ikke helt gør nu,« siger sekretariatschef Jan Fritz Hansen, Færgesekretariatet i pressemeddelelsen.

Færgesekretariatet arbejder de næste måneder videre på mange andre fronter. I pipelinen er bl.a. en fælles afløserfærge til ø-kommunernes knap 30 færger, miljøtiltag, en ny færgeuddannelse på Marstal Navigationsskole, et ø-barometer, der kan måle bosættelse, turisme og erhverv på sm

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.