Museum vil dokumentere og indsamle viden om mink

Artiklens øverste billede
Det Grønne Museum har påbegyndt et indsamlingsprojekt for at kunne dokumentere erhvervet for eftertiden. Her ses museumsinspektør Rune Clausen og minkavler Peter Hindbo fra Lejrskov ved Kolding. Foto: Det Grønne Museum.

I kølvandet på regeringens beslutning om at aflive alle mink i landet har Det Grønne Museum iværksat et indsamlingsprojekt for at kunne dokumentere dansk minkavl for eftertiden.

De danske minkavlere arbejder i disse dage under national og international bevågenhed på at aflive de sidste af 17 millioner danske mink. Og når det sidste avlsdyr er aflivet som led i den danske stats håndtering af covid-19-pandemien, betyder det formodentligt, at minkavlen, der gennem næsten 90 år har været en del af det danske landbrug, er nedlagt.

Tilbage i de tomme stalde står bure, aflivningskasser, fodermaskiner – og ikke mindst de mennesker, der i alt fra få år til flere generationer har ernæret sig som minkavlere. Det Grønne Museums medarbejdere arbejder derfor lige nu koncentreret på at dokumentere og indsamle viden om arbejdsprocesser, avlsforhold, genstande samt personlige beretninger fra et erhverv, der måske snart er uddødt.

Indsamling er fremtidens hukommelse

Ifølge museumsdirektør Anne Bjerrekær er museer rygraden i samfundets hukommelse. Hun mener derfor, at det er essentielt, at vigtige begivenheder dokumenteres for eftertiden. Hun udtaler:

»Som museum med nationalt ansvar for blandt andet det danske landbrug har vi siden de første efterretninger om fund af covid-19 blandt mink i Danmark fulgt situationen nøje. Og da regeringen besluttede, at alle danske mink skulle aflives, iværksatte vi dette projekt for at sikre, at både processen og erhvervet dokumenteres og bevares for eftertiden. Vi vil gerne takke de mennesker, der har givet os lov til at komme med helt ind i staldene og pelserierne – og som midt i en,for dem kaotisk tid alligevel har overskud til at fortælle og vise rundt, mens vi bånder og filmer.«

Museumsinspektør Rune Clausen, der leder projektet, er i fuld gang med dokumentationsarbejdet:

»I første omgang har vi særligt fokus på den aktuelle situation, hvor smitte mellem mennesker og mink har udløst et statsligt påbud om aflivning af både raske og syge mink i Danmark. Det betyder, at vi er til stede på minkfarme og følger processen med aflivning. Når den sidste mink er aflivet, går projektet ind i en anden fase, hvor fokus udvides til en grundigere dokumentation og indsamling af den generelle historie om pelsdyravlen, tilknyttede erhverv, den politiske udvikling og holdningen til pelsdyravl i samfundet.«

Wejse

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.