Særudstilling om livet på Djursland under krigen

Museet i Grenaa fortæller om udgangsforbud, mørklægning og rationering.

Artiklens øverste billede
Udstillingen ”Under Krigen – Besættelsestiden på Djursland” fortæller også historien om, hvad der skete, da krigen endelig var forbi den 4. maj 1945. Glæden og lettelsen var stor, og folk i hele landet strømmede jublende ud i gader og stræder. Her er det folk, fest og flag i Grenaa ved befrielsen. Foto: Grenaa Egnsarkiv

Da tyskerne tidligt om morgenen den 9. april 1940 invaderede Danmark, vågnede Djursland ligesom resten af landet op til nyheden om, at den danske regering havde kapituleret.

En ny særudstilling på Museum Østjylland i Grenaa, ”Under Krigen – Besættelsestiden på Djursland” sætter i ord, billeder og genstande fokus på de fem mørke år på Djursland – og på den længe ventede befrielse.

Udstillingen vil give svar på spørgsmål som: Hvordan var det at leve i krigens skygge? På hvilke måder satte tyskernes tilstedeværelse sit præg på Djursland? Og hvordan markerede Djursland sig i modstandskampen?

Besættelsesmagtens tilstedeværelse på Djursland var tydelig blandt andet i opførelsen af lytteposter, kanonstillinger, radarstationer og ikke mindst Tirstrup Flyveplads. Selv om meget blev ændret, da tyskerne rykkede ind over grænsen, var meget samtidig det samme som før.

»Rundt omkring i de små familier blev livet i høj grad levet, som det blev før besættelsen: Arbejdet blev passet, børnene kom i skole, der blev fejret fødselsdage og jubilæer, slagtet, syltet og bagt. Men vilkårene for det daglige liv var alligevel med ét forandret,« fortæller museumsinspektør Tina Bjerregaard, der sammen med museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning har tilrettelagt udstillingen.

Efter den 9. april 1940 var der udgangsforbud, mørklægning og rationering, som besværliggjorde danskernes hverdagsliv.

Her ses en nedkastning over Annebjerg syd for Grenaa den 30. september 1944, hvor en af byens modtagergrupper stod klar på jorden til modtagelsen af 12 containere med blandt andet våben. Foto: Grenaa Egnsarkiv

Modstand

Udstillingen kommer også tæt på historien om en af landets tidligste modtagergrupper, Hornsletgruppen, en søsterorganisation til den berømte Hvidstengruppe. Ligesom Hvidstengruppen led medlemmer af Hornsletgruppen en voldsom skæbne, da tre medlemmer i foråret 1944 blev henrettet i Ryvangen, mens flere andre medlemmer blev arresteret. Dette satte dog ikke en stopper for gruppens aktivitet. I stedet førte det til mere modstand, og Hornsletgruppen genopstod kort tid efter med nye, aktive medlemmer.

Gruppen havde forbindelse til andre modstandsgrupper på Djursland, og de forskellige modstandsgruppers aktiviteter bredte sig over hele Jyllands næse.

»Selv om det efterhånden er de færreste, der selv husker livet under besættelsen, så er de fem år en evig kilde til interesse og fascination. De fleste af os har en far, bedstemor, onkel, skolelærer, som har fortalt om deres liv og hverdag under krigen. Om utryghed, knaphed og store spørgsmål om liv og død, frihed og kamp, « forklarer Rikke Alsbjerg Schøning i en pressemeddelelse.

Udstillingen åbner for publikum den 3. juli og kan ses frem til efteråret 2021 og er en del af markeringen af 75-året for Danmarks befrielse.

»Der er gratis entré til museet og særudstillingen. Brug af håndsprit og sikker afstand mellem gæster og personale er en selvfølge i en tid med covid-19, så museet kan besøges sikkert af hele familien,« forsikrer Rikke Alsbjerg Schøning og Tina Bjerregaard.

ufno

Andre læser

Mest læste

Del artiklen