Fra 2020 går turen til Halmstad
Med en ny færgerute fra Grenaa til Halmstad vil rederiet Stena Line opruste på Kattegat og fordoble kapaciteten.
For de fleste falder det naturligt at sige Grenaa-Varberg, når talen går på færgeruten fra Grenaa til Sverige. Men fra februar 2020 sker der en ruteomlægning, så Stena Line begynder at sejle til Halmstad i stedet.
Ændringen er et led i en større satsning på Kattegat.
Efter 20 svære år for Stena Line, hvor de både skulle sluge at miste det toldfrie salg i 1998 samt se etableringen af broer over Storebælt og Øresund i samme periode - alle ting, der resulterede i en kraftig tilbagegang, da passagerer forsvandt, og gods flyttede til asfaltvejene - så har de nu fundet deres ben igen og er klar med en ny strategi.
Det er det sværeste at konkurrere med faste veje, men veje skaber også kapacitetsbegrænsninger, for man kan ikke bare lave en ny vej.
Med Grenaa-Halmstad skal færgetrafikken over Kattegat revitaliseres. Sammen med ruten Frederikshavn-Göteborg skal den nye rute være med til at styrke sammenhængskraften mellem Danmark og Sverige. Stena Line vil være en katalysator til at skabe en ny Kattegatregion, der skal danne modvægt til Øresundsregionen.
»Ved at åbne endnu en flydende motorvej over Kattegat tilgodeser vi den øgede godstrafik gennem Danmark. Vi ser ruten som et stærkt alternativ til Storebæltsbroen, og den åbner helt nye muligheder for vognmænd, der blandt andet kan udnytte køre-hviletiden mere effektivt. Samtidig rummer området omkring Halmstad et stort antal potentielle gæster, og med Aarhus, Djursland og hele Business Region Aarhus i spidsen er turismepotentialet også enormt,« siger Tony Michaelsen, der er Stena Lines rutedirektør i Danmark, i en pressemeddelelse.
Det bliver den velkendte færge Stena Nautica fra Grenaa-Varberg, der i første omgang skal sejle på ruten. Men planen er at indsætte en færge mere, så antallet af daglige afgange bliver fordoblet fra de nuværende fire til otte hver vej. Ambitionen er, at der indenfor fem år skal ske en fordobling af de nuværende 38.000 årlige godsenheder og 150.000 passagerer fra den eksisterende rute.
Og det er ikke helt tilfældigt, at satsningen kommer lige nu. For med udsigten til flere års vejarbejde på E20-motorvejen over Fyn, der skal udvides, så håber Stena Line at kunne kapre tabte kunder tilbage, der fravælger de forventelige bilkøer.
»Det er det sværeste at konkurrere med faste veje, men veje skaber også kapacitetsbegrænsninger, for man kan ikke bare lave en ny vej,« siger Tony Michaelsen.
Oprustningen på Kattegat løber op i flere 100 mio. kr., men Kattegat er et helt centralt forretningsområde for Stena Line, så Tony Michaelsen har fuld opbakning fra ejerne til projektet.