Ildsjæle vil gøre Djurslands mad til en turistattraktion

Madkunstner og kok på Smag i Ebeltoft eksperimenterer med nye måder at formidle Djursland til turister på.

Artiklens øverste billede
Jakob Vinkler fra madhuset Smag i Ebeltoft forsøger igennem en række vidt forskellige projekter at formidle gastronomi. Foto: Anita Graversen

Noget af det, Djursland er bedst til, er mad og råvarer. Det ønsker kræfter i og udenfor lokalområdet at formidle tydeligere til turister.

I den forgangne uge er ét af de indledende skridt til en anden måde at formidle Djursland på taget. Et poetisk portræt af Djursland, hvor to internationalt anerkendte topkokke besøgte lokale producenter og kokkerede en femrettersmenu.

»Det var et indledende forsøg på nye måder at arbejde med gastronomi og formidling på,« fortæller idémand Jakob Vinkler fra madhuset Smag i Ebeltoft, der oplever, at turistmateriale ofte har samme udtryk – om det så handler om Bornholm eller Samsø.

Ønsket er løbende at få udarbejdet en anderledes fortælling om Djursland ved at eksperimentere. Et af eksperimenterne er det gastronomiske turistkontor i Ebeltoft. Et andet er arbejdet med at etablere en madscene på Djursland, hvor de mange lokale råvarer kan blive præsenteret i forskellige rammer og på forskellige måder.

På Karpenhøj Naturcenter kan det vilde naturkøkken vises frem, Madens Hus på Gl. Estrup har rammerne for det historiske, Sostrup Slot lægger scene til slots- eller jagtkøkkenet, mens Kattegatcentret og Fish-a deli Circus på Grenaa Havn er et bud på den maritime scene.

Hjælp til lokale restauranter

De to topkokkes fortolkning af Djursland i et poetisk portræt blev til i et samarbejde med nonprofitorganisationen Food Organisation of Denmark, der blandt andet arrangerer Foodfestival i Aarhus.

Direktør Pelle Øby Andersen kalder Djurslands fødevareproduktion underanerkendt.

»Vinen er måske den bedste i Danmark,« siger han og fortæller, at han på Djursland oplever et træk fra ildsjæle, der kan og vil noget.

Her ser han et potentiale til at arbejde med, hvordan Danmark helt generelt kan blive bedre til at formidle gastronomien – lidt på samme måde som vi kender det fra Italien og Grækenland.

»Lad os begynde at dokumentere det,« siger han med henvisning til de projekter, der er i gang på Djursland.

Inden længe er det planen at bringe projektet Det Grænseløse Køkken til Skive i en eller anden form. Og permakulturhaven på Friland kunne være et eksempel til efterfølgelse, mener han.

»Det kunne være fedt, hvis flere begyndte på det. Så ville de virkelig kunne tappe ind i diskussionen om fremtidens fødevareproduktion,« siger han.

Food Organisation of Denmark har aktuelt søsat et projekt, der skal hjælpe med at udvikle små og mellemstore fødevarevirksomheder i kystnære områder. Kokken Kamilla Seidler har som et led deri besøgt en række restauranter og givet input til, hvordan de med få ændringer kan rykke sig langt. Til efteråret vender organisationen næsen mod Djursland, hvor de udvælger nogle restauranter med potentiale til mere, som får tilbudt sparring af en mesterkok. Lidt som i tv-programmet Kniven for Struben, men med den helt store forskel, at de udvælger restauranter ud fra potentiale og ikke ud fra, at de skal være dårlige.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.