Fixerummet

I løbet af kun nogle få måneder er det såkaldte fixerum i Nørre Allé 25 blevet en succes i den forstand, at mange flere stofmisbrugere end forventet bruger stedet.

Den kommunale forventning var, at stedet ville blive brugt af omkring 75 misbrugere dagligt, men Kirkens Korshær, der driver stedet, har allerede registreret 120 faste brugere. Det tal, skønner man, vil blive endnu større med udvidede åbningstider.

Fixerummet er med andre ord medvirkende til at afdække, hvor mange stofmisbrugere der i virkeligheden er. Det er selvsagt sørgeligt, at så mange mennesker i Aarhus er ude i stofmisbrug, men midt i al tristessen er det glædeligt, at så mange benytter tilbuddet om at indtage stofferne under sundhedsfagligt opsyn. Formålet med fixerummet er på kort sigt at få så mange narkomaner som muligt væk fra gaden og over i de mere trygge omgivelser i Nørre Allé 25.

Det handler ikke om, at byens pænere borgerskab eventuelt skulle få ondt i øjnene af at se narkomaner fixe i det åbne byrum. Det handler om at give nogle af samfundets mest udsatte muligheden for at få en smule værdighed ind i hverdagslivet, og så handler det selvsagt også om at beskytte ikke mindst børn og unge mod narkomani i det offentlige rum.

Dertil kommer de beboere, der på sæt og vis forulempes, når stofmisbrugere bruger opgange som fixerum.

Men opgaven er ikke slut med at få flest mulige stofmisbrugere væk fra gaden; udfordringen på lang sigt er naturligvis at få dem i behandling. Afvænning og resocialisering er kodeordene i denne sammenhæng. Men den del af samfundsopgaven skulle alt andet lige blive nemmere, når man er i daglig kontakt med stofmisbrugerne.

Derfor er der god fornuft i at udvide fixerummets åbningstider så meget, som der er ressourcer til; også sådan at der er åbent i weekenderne. Staten støtter driften af fixerummet i indeværende år og næste år, men det er fornuftigt, at socialrådmand Thomas Medom allerede nu er i gang med at få styr på den fremtidige finansiering og også yderligere her-og-nu finansiering af udvidede åbningstider.

Et godt samfund skal bl.a. måles på, hvordan man behandler de svageste grupper, og noget tyder på, at fixerummet kan blive et godt redskab i forsøget på at hjælpe stofmisbrugere ind på en anden livsbane.

Der er dog ikke politisk enighed om, hvordan tingene skal gribes an. Sundhedsrådmand Jette Skive betegner det som noget nær en katastrofe, at kommunen har fejlvurderet, hvor mange stofmisbrugere der ville komme til at bruge fixerummet.

Sagt stille og roligt, er der nok set større kommunale ”katastrofer” i Aarhus end dette fejlskøn. Sundhedsrådmanden vil ikke være med til øget finansiering ud fra en betragtning om, at fixerummet fastholder narkomanerne i misbruget.

Det er at vende tingene på hovedet; opgaven er netop at komme i kontakt med stofmisbrugerne og få dem i behandling og resocialiseret.

.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen