Gentænk

Værs’go at gentænke kulturen. Rethink er mottoet, når Aarhus i 2017 ophøjes til europæisk kulturhovedstad. Der blev brugt år og mange mio. på at udarbejde det oplæg, der sikrede Aarhus udmærkelsen frem for Sønderborg.

Ansøgningen er den store drejebog, og der er sider i bogen, der som følge af krummede tæer kræver rigtig store sko. Meget af det, som står, er uforståeligt, og meget er det, der er til at forstå, er banaliteter og opremsning af tidligere arrangementer forklædt som nye initiativer. Ja, Den Gamle By fortæller tobakkens og julens historie blandt andet, og Aarhus Festuge skaber nye bymiljøer på byens torve, og det er rigtigt, at rappere har optrådt med symfoniorkestret ved en særlig lejlighed.

Egentlig virker det, som om 2017-sekretariatet havde meget få venner, da ansøgningen blev udformet, men Kaospiloterne var parate til at levere ideer, og det gennemsyrer ansøgningen.

Disse energiske fantaster fra Mejlgade er altid villige, men en europæisk kulturhovedstad kræver mere end folk, der giver den som mentale badutspringere på fuld tid.

Af ansøgningen fremgår, at der nærmest ingen grænser er for, hvor meget befolkningen skal engageres i 2017-arrangementerne, men foreløbig har vækkeuret ikke ringet.

Det forudses, at interessen for kultur vil øges betragteligt i Aarhus og Region Midtjylland. Den helt store succes venter vist lige om hjørnet.

Hvorfor er det lige, at man sidder med en fornemmelse af et deja-vu? Minder 2017-projektet ikke om tidligere ledere af Aarhus Festuge og deres fantastiske visioner, som viste sig at være ingenting?

Der er i Aarhus en række kompetente mennesker, som arbejder seriøst og kan skabe kulturbegivenheder af høj klasse. De fortjener bedre, og først og fremmest har de krav på at blive taget alvorligt. De har næppe tid til at engagere sig i luftkasteller, hvor begejstret en entusiastisk kulturudvalgsformand end prøver at pynte på virkeligheden.

Disse engagerede ildsjæle risikerer at få eventuelle initiativer vurderet af et programråd, der består af en række velmenende mennesker, som næppe alle besidder indsigt i den aarhusianske eller midtjyske kultur. Hanne Vibeke Holst er en kendt forfatter, men ikke videre lokal. En Yahya Hassan er berømt og lokal. Hun er med. Det er han ikke.

I fondens bestyrelse synes man også at have valgt medlemmer efter deres kendthed. Anne Glad, der selv gætter kendte personer i tv, og Eva Harlou, som er arkitekt og spilder sin tid som vært i X-Factor, sidder begge i 2017-fondens bestyrelse. Så forekommer musikchef på Roskilde Festivalen Rikke Dalbøl Øxner mere relevant i kredsen af halvgamle mænd, der udmærker sig som politikere, organisationsfolk og gode sponsorer.

Formand er borgmester Jacob Bundsgaard. Hvordan han har forestillet sig, at byens borgere og indbyggerne i Region Midtjylland konkret skulle engageres i projektet, kunne det være interessant at vide.

.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen