Skolelukninger

<p>Mandag den 14. maj 2012 var en god dag for privatskolerne i Aarhus. Dagen var knap så god for folkeskolerne Rundhøjskolen, Vejlby Skole og Kolt Skole, for de skal nedlægges pr. 1. august 2012.</p>

Et byrådsflertal bestående af Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Enhedslisten står bag forslaget, som nu skal igennem en fire uger lang høringsfase. Herefter vedtages omstruktureringen - med eller uden ændringer afhængig af høringsfasen.

Omstruktureringen indebærer, at Vejlby Skoles elever overføres til Jellebakkeskolen. Det gælder også eliteidrætsklasserne (ESAA). Rundhøjskolen, som også har ESAA-klasser, fortsætter som 10. kl.-center, mens eleverne fra 0.-9. kl. deles mellem Viby Skole og Rosenvangskolen.

Kolt Skole lukkes, og Grønløkkeskolen og Tranbjerg Skole skal lægges sammen.

Hele skoleomstruktureringen giver en besparelse på 12,8 mio. kr. Det er ikke noget imponerende beløb, når der samtidig nævnes besparelser på flere hundrede millioner kr. på 2013-budgettet. Spørgsmålet er derfor, om folkeskoleområdet skal skæres igen allerede til efteråret, eller om skoleområdet er fredet i budgetforhandlingerne.

Denne problemstilling har Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti påpeget gennem hele forhandlingsforløbet, og bl.a. derfor forlod de i weekenden forhandlingerne.

Forhandlingsforløbet har været præget af en vis misnøje parterne imellem, bl.a. har de borgerlige partier ment, at Socialdemokraterne og SF allerede fra begyndelsen havde lagt sig fast på resultatet, og at der derfor blot var tale om skinforhandlinger.

Forhandlingshåndteringen forekommer ikke at være det mest elegante, der er set, og under alle omstændigheder er traditionen for brede forlig på skoleområdet nu brudt.

Dermed er fronterne trukket skarpere op, og det er måske ganske udmærket. Så kan befolkningen - vælgerne - se, hvad partierne står for.

Omvendt er det da lidt trist, at der ikke længere kan skabes konsensus om så vigtigt et område som folkeskolen, men at Socialdemokraterne og SF alene forlader sig på marginalpartierne De Radikale og Enhedslisten, der tilsammen har to byrådsmedlemmer.

Men det er muligvis den virkelighed, man skal til at berede sig på også i andre sammenhænge.

For ikke så mange år siden talte de aarhusianske politikere om ”alletiders ” folkeskole. Siden er retorikken blevet dæmpet, og spørgsmålet er, hvor meget ”alletiders” der er over den aarhusianske folkeskole, når omstruktureringen er effektueret.

Man kan helt sikkert forudse, at klasseloftet på 28 elever vil blive ramt i langt flere klasser, og flere børn vil i sagens natur også få længere til skole.

Den kommende høringsfase kan godt gå hen at blive hektisk og følelsesladet, men det er vigtigt, at man bruger de muligheder, som vores demokratiske system giver.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.