Leder: Smuldrende ord

Ambitionsniveauet fejler ikke noget i Aarhus Kommune - i hvert fald ikke i afdelingen for sundhed og omsorg, der har sat sig for at gøre Aarhus til Danmarks sundeste by inden 2014.

Bestræbelserne er beskrevet med mange lange ord i en 36 sider tyk pjece, som er garneret med nogle anstrengte og vistnok tilstræbt morsomme tegninger.

Når man forventningsfuldt går i gang med læsningen, er det, som om trætheden hurtigt melder sig, for de mange lange, fine ord smuldrer så underligt. Det er, som om hvert eneste kapitel efterlader læseren med en sær usikkerhed om, hvad det egentlig var, der stod.

Bliver man bekymret over, om det mon skulle være de første tegn på alderdomssvækkelse, der melder sig, går man tilbage i teksten og prøver én gang til, men lige lidt hjælper det.

Vi må forsøge os med en tekstanalyse. Hvad står der for eksempel her:

»Sundhedspolitikken skal medvirke til en god sundhedstilstand i fremtiden samt dæmme op for fremtidens sundhedsudfordringer. Dette forudsætter, at vi løbende forholder os til aarhusianernes sundhedstilstand og justerer mål og indsatser for at fastholde en positiv udvikling i folkesundheden.«

Læsere, der har holdt sig vågne under læsning af disse linjer, har måske overskud til at udsætte dem for negationstesten: At indsætte et ”ikke” på passende steder.

Det hele forsvinder som tørt strandsand mellem fingrene på en varm sommerdag. Hvad der konkret skal gøres, og hvad de konkrete resultater skal være, får læseren meget lidt at vide om.

Det er således med god grund, at formanden for FOA i Aarhus, Kirsten Normann Andersen, kritiserer kommunens sundhedsplan.

»Der er rigtig mange fine ord, som jeg har meget svært ved at se, hvordan man skal omsætte til praksis,« siger hun til JPAa.

Rådmand Dorthe Laustsen er derimod begejstret og fuld af optimisme. Hun afviser, at planen er noget, som er lavet bag et skrivebord, selv om man sandt at sige godt kunne få den tanke efter ihærdige forsøg på at læse teksten og finde mening i den. Over 800 borgere har bidraget med forslag og ideer, erklærer hun, men trods denne kollektive intellektuelle kraftpræstation er det lidt svært at se det konkrete i de mange forslag.

For eksempel er planen, at der skal værre færre rygere i Aarhus om to år. Færre skal begynde at ryge, og flere skal holde op.

Hvordan mon? Joh, »afdelingen for børn og unge fremfører inden for rammerne af det generelle sundhedsarbejde i skolerne indsatser, der forebygger rygestart.« Så ved vi det, og så er vi da vist lige kloge.

Om ikke andet får man efter læsning af denne kommunale pjece en ubændig lyst til en cykeltur i den friske luft for at klare hjernen, og det er jo da vist også ganske sundt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.