Leder: Hvor er Hack?

For 114 år siden udarbejdede datidens stjernearkitekt, kongelig bygningsinspektør Hack Kampmann og Københavns stadsingeniør, Charles Ambt, en byplan over de nyerhvervede arealer i den sydlige del af Aarhus.

Kommunen havde købt jorderne til herregården Marselisborg, hvis hovedbygning lå, hvor Marselisborg Gymnasium siden blev opført.

Et af forslagene i Kampmanns og Ambts planer var anlæggelsen af Ingerslevs Boulevard, og de to havde også visioner om en ringgade på akkurat samme sted, hvor den årtier senere blev anlagt.

Deres byplan beundres fortsat, og resultatet kunne være blevet bedre, hvis Ingerslevs Boulevard var blevet ført igennem til havnen, men så langt rakte byrådets mod trods alt ikke. Der skulle også bygges boliger til de mange, som også dengang søgte til Aarhus.

Alligevel er der grund til at nikke anerkendende til diskussioner og beslutninger i datidens byråd. Medlemmerne var optagede af at finde de bedste løsninger, fordi de vidste, at de formede en ny by. Alt fik ikke lov at handle om budgetter og bebyggelsesgrader.

Tænk sig. Den oprindelige byplan, som Aarhus Kommunes daværende stadsingeniør, Oskar Jørgensen, stod bag, blev kasseret, fordi den ikke opfyldte forventningerne.

Turde et byråd gøre sådan mod en embedsmand i dag?

Det forekommer nærmest utænkeligt.

Derimod kan man i vore dage mistænke byrådets medlemmer for at lide af alvorlige synsforstyrrelser, idet de tilsyneladende kun kan opfatte verden gennem embedsmændenes papirer og konsulenternes rapporter.

Hvis man ellers kunne bestille en lettere mental vækning, så har de ærede medlemmer lige nu enestående muligheder for at præge fremtidens Aarhus.

Det sker i forbindelse med, at Region Midtjylland har besluttet at indlede et salg af det gamle amtssygehus i Tage-Hansens Gade.

Med Amtssygehuset er der pludselig ganske mange områder i den centrale del af byen, hvor der sker noget: Det gælder Ceres-grunden, godsbaneområdet, Åhusene på Søren Frichs Vej og boligerne på Dollerupvej.

Hvis byrådet agerede som forgængerne, ville man sørge for, at hele dette store område blev udviklet til en helhed. Der er enestående muligheder for at skabe boliger, forretninger, erhverv og rekreative områder. Der er fortsat mulighed for at etablere den grønne kile fra Rådhusparken til Den Gamle By.

Man kunne etablere en enestående og attraktiv bydel i stedet for et miskmask med erhverv, boliger og forretninger.

Dermed kunne man også løse andre problemer. Den Gamle By har alvorlige parkeringsproblemer, som næppe bliver mindre, når det nye 1900-tals museum finder sin form.

Det nytter ikke, at byråd og kommune ofrer al opmærksomhed på havnebyen og lader midtbyen i stikken.

Det er Aarhus de næste 100 og 200 år, det handler om.

Hvor er personen, der kan få tingene til at falde i Hack?

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.